Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Skönhet

Enhörningen står för hopp

Foto: Pexel

Det finns naturligtvis något symboliskt över att just enhörningen blivit stor i skönhetsvärlden. Den är unik, den är vacker och mytisk. Och till skillnad från, säg, delfinen är den både icke-sexuell och öppen för tolkning.

Text: Caroline Hainer - 2 juni 2017
Annons

Idag när skönhet genomgår en enorm transformation från snävare, uniform makeup till att vara individuellt uttryck och när skönhetsvärlden äntligen fattar att det går att inkludera andra hudfärger än blekaste vit och andra genusuppfattningar än traditionellt kvinnliga blir enhörningen plötsligt logisk. Enhörningen står ju också för fantasi, kreativitet och drömmar. Precis som makeup och skönhet också kan göra.

På makeupsidan har enhörningen tagit över såväl ögonskuggspaletter till penslar och redskap. Enhörningsfärgerna är primärt pastelliga och glittriga nyanser av rosa, lila och ljusblått.

Too Faced skimrande läppstift heter Unicorn tears, Wet n Wild har en hel sommarkollektion dedikerad till sagodjuret och Nails Inc har redan sålt slut på sina Unicorn Nail Polish Kits. Tarte har enhörningssmink och Urban Decay är tillbaka där man startade med en egen version av ”Unicorn tears” som kopierats också av Estée Lauder. När brittiska billighetskedjan lanserade enhörningspenslar kunde man väl tänka sig att trenden var officiellt dödförklarad. Men icke, den hittade bara andra sfärer att ta över, inklusive sexleksaker.

Annons
Annons

Starbucks lanserade enhörningsfrapuccinon förra månaden, en sötsliskig sörja i regnbågens alla färger. I samma veva dök pastelliga regnbågar upp på diverse nail art, ibland på samma bild som frapuccinon. Ingen har väl heller missat enhörningshåret – rosa, lila och alla My Little Pony-kulörer man kan tänka sig.

Foto: NILS JORGENSEN/REX USA.

Men hur kan denna trend hålla i sig så himla hårt?

Ett av svaren hittas hos Johan Hakelius som i en mossig krönika skriver att kvinnor faktiskt är lite jobbiga medan gubbar bara är softa och mysiga. Här är det sammanfattande citatet: ”I min värld är rosa hår fortfarande ett rop på uppmärksamhet”.

Man tappar ofta perspektivet när man skriver om skönhet. Eller bara lever som kvinna sju dagar i veckan. Man får för sig att alla vid det här laget är med på att man får leka med sitt utseende hur man vill numera, man får laja med identiteter och makeup är inte längre i första hand till för att pleasa en manlig blick. I synnerhet inte om denne är tunnhårig och uttalar sig sexistiskt i en kvällstidning på regelbunden basis.

Enhörningen må stå för ”unik”. Den må också vara superirriterande, själv är jag inte så road av bebisfieringen av makeup även om det naturligtvis handlar om att betona lekfullheten. Men jag är för gammal för sånt.

Jag känner mig också för gammal för att bli nostalgisk av flashbacks till 80-talsleksaker som Strawberry Shortcake och luktsudd. Men som symbol för ohämmad glädje och drömmar om en perfekt värld är jag helt för enhörningen och välkomnar den. Och eftersom den fortfarande provocerar är vi någonting på spåren. Jag lägger undan den egna irritationen och omfamnar enhörningen som symbol.

Jag vill också gärna tro att enhörningen står för hopp. En tanke om en drömvärld som en gång var, där magiska och oskuldsfulla djur levde i harmoni. Och i en värld där en sexistisk gubbe med fruktansvärd kvinnosyn är mäktigaste i världen fyller enhörningen en funktion. Tyvärr.

Annons