Recept: Blodapelsintårta

Blodapelsintårta
Blodapelsintårta Foto: MALIN HOELSTAD
Publicerad
Annons

Den här tårtan är perfekt som dessert. Apelsinklyftorna kokas ett dygn i förväg och även tårtbottnen kan göras dagen innan. Dekorera med exempelvis blodapelsin och grovmalen kardemumma – på bageriet dekoreras den även med gelé på blodapelsinjuice.

8–10 portioner

Vaniljkokta apelsinklyftor

1 vaniljstång

2 dl socker

3 dl vatten

1–2 blodapelsiner

Botten

1 ägg

1 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl stenmalt dinkelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk grovmalen kardemumma

1 dl mjölk

1/2 dl raps- eller solrosolja

1 grovriven morot

1 näve torkade tranbär

Vit chokladmousse

3 gelatinblad

200 g vit choklad

4 dl + 1 dl vispgrädde

2 äggulor

2 msk socker

1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och koka upp frön, stång, socker och vatten. Filea blod- apelsiner (skala med en vass kniv och skär ut hinnfria klyftor) och lägg klyftorna i den varma lagen. Låt stå och dra i kylskåp till nästa dag.

2. Värm ugnen till 175 grader. Smöra en springform eller tårtring.

3. Vispa ägg och socker till tårtbottnen. Blanda vete- och dinkelmjöl med bakpulver, vanilj- socker och kardemumma. Vänd ner det i äggvispet. Blanda för- siktigt ner mjölk, olja, morot och tranbär och häll smeten i formen.

4. Grädda i ugnen tills kakan känns genomgräddad, ca 40–60 minuter. Låt kakan kallna, gärna till dagen därpå.

5. Moussen: Blötlägg gelatin- bladen i kallt vatten. Smält chokladen i mikrovägsugn eller över vattenbad. Vispa 4 dl grädde lätt. Vispa samman äggulor och socker till ett skum. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i ett glas och smält i mikron några sekunder.

6. Nu måste man vara snabb, annars kan moussen lätt spricka. Vispa ner det smälta gelatinet i 1 dl ovispad grädde. Vispa sedan snabbt ner blandningen i den smälta chokladen. Vänd försiktigt ihop äggvispet, den vispade grädden och chokladblandningen till en jämn mousse.

7. Lägg kakan i botten av en springform eller tårtring. Låt de vaniljkokta apelsinklyftorna rinna av lite. Häll på nästan hälften av moussen och lägg på apelsinklyftorna. Häll på resten av moussen och ställ tårtan kallt, gärna i frysen.

8. Tårtan är klar när den stelnat helt, och kan med fördel frysas till festtillfället. Ta dock fram tårtan i god tid, dekorera och njut.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons