ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Urbanisering bakom översvämningar

Översvämningarna blir allt fler, men många kommuner saknar beredskap i ett längre perspektiv och har inte anpassat sina dräneringssystem efter all nybyggnation. Samtidigt är historien en av de västa fienderna i kampen mot ökade vattenflöden menar röransvarig i en av de värst drabbade kommunerna.

Alexandra Hernadi
Publicerad

Flera stora vägar stängdes av i rusningstrafik, det blev driftstörningar i avloppsnätet och i flera villaområden orsakade den dåliga avrinningen översvämmade källare efter helgens kraftiga regn i Göteborgsområdet. Idag ser det ut att vara dags igen. På morgonen
gick SMHI ut med en klass 1-varning för Västra Götaland – kraftiga regnskurar, kanske så mycket som 40 millimeter väntas under fredagen.

Rapporterna om översvämningar i framför allt Västsverige har avlöst varandra i sommar, och att klimatförändringarna gett oss tätare intensivare skyfall är de flesta forskare överens om. Men klimatförändringarna är inte hela förklaringen till de problem vi nu ser. Ytterligare en bidragande orsak till översvämningarna är den ökande urbaniseringen. Dräneringssystemen som designades för en annan stadsplan än den vi tänjer allt mer på har inte utvecklats i den takt som både landsbygd och stad skulle behöva, menar forskare som SvD har talat med.

Laddar…