Virtuell värld verklig succé

Drömmer du om jobbet som drakdräpare? Skaran som ­arbetar eller gör affärer i datavärldar växer och handeln omsätter miljarder. Det kan bli en lönsam affär att axla manteln som alvdrottning.

Publicerad
Robin Teigland, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, och hennes avatar Karinda Rhode från Second Life.

Robin Teigland, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, och hennes avatar Karinda Rhode från Second Life.

Foto: GÖRAN LINDQVIST, BERTIL ERICSON/SCANPIX
Annons

Azeroth har en befolkning på över elva miljoner och en BNP motsvarande flera europeiska länders. Pengarna finns på riktigt, trots att världen Azeroth bara existerar i dataspelet World of Warcraft. Men här är ingen rörmokare eller it-konsult. Här tjänar man sitt levebröd på plundring och trolljakt, och skatterna har verkligt värde. Azeroth är en av många online-världar där man handlar med riktiga pengar. Handeln i online-världar tros 2012 uppgå till cirka 87 miljarder kronor, från i princip ingenting för bara några år sedan.

I dataspelet World of Warcraft antar spelaren rollen som en av spelvärldens många hjältar. Spelet kräver tanke, samarbete och framför allt tid. Tid att träna ett mäktigt alter ego som kan bekämpa drakarna, och tid att samla guld till magiska föremål. Runt detta har en industri växt fram. I Kina arbetar kanske så många som en miljon människor med att samla ihop spelskatter som säljs för riktiga pengar. Dataspelsföretaget Blizzard som driver spelet har förbjudit handeln, men den svarta marknaden är omöjlig att hejda.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons