Internet måste vara för alla även i framtiden

DEBATT. Kraven som Apple ställer på det material som företaget distribuerar är upprörande men knappast att likställa med censur. Men om nätet och dess distributionskanaler blir alltmer slutna är yttrandefriheten hotad, skriver Mattias Fyrenius vid KF Media.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Att Apples anmärkningsvärda och smått provocerande krav på alla som vill komma in i deras Appstore-värme väcker höjda ögonbryn och vässade pennor förvånar mig inte.”Vill du kritisera en religion? Skriv en bok. Vill du beskriva sex? Skriv en bok.” Klart att deras attityd väcker reaktioner. Även våra.Men när debatten nu kommit att handla om censur, yttrandefrihet och demokrati har jag svårt att stämma in i den mest högljudda klagokören.

För oss på KF Media, där Norstedts Förlagsgrupp och Akademibokhandelsgruppen ingår, är det en viktig men faktiskt relativt okomplicerad fråga. Vi har aldrig och kommer aldrig att gå in och stryka, förändra eller lägga till i ett verk för att anpassa det till en specifik återförsäljares regelverk. Inte för Bokia. Inte för Adlibris.Inte heller för Apple.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons