”Därför marscherar vi för vetenskapen i dag”

Vetenskapen åtnjuter ännu stor respekt hos många. Men med stöd av populistiska partier verkar i dag starka krafter för att ­förvanska fakta och ersätta sanningar med ­falska påståenden. Därför marscherar vi för vetenskapen i dag, skriver preses för vetenskapsakademierna i Sverige, Danmark och Norge.

Publicerad
Allmänheten har rätt att ta del av forskningsresultat, inte bara för att få valuta för skattepengarna, utan också för att ges möjlighet att ta ställning i frågor som kräver vetenskaplig insikt. En viktig uppgift för våra akademier är därför att föra ut forsknings­resultat  till allmänheten, skriver artikelförfattarna. Bilden är från presskonferensen i samband med tillkännagivandet av Nobelpriset i kemi i fjol.

Allmänheten har rätt att ta del av forskningsresultat, inte bara för att få valuta för skattepengarna, utan också för att ges möjlighet att ta ställning i frågor som kräver vetenskaplig insikt. En viktig uppgift för våra akademier är därför att föra ut forsknings­resultat till allmänheten, skriver artikelförfattarna. Bilden är från presskonferensen i samband med tillkännagivandet av Nobelpriset i kemi i fjol.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Framväxten av populism, kunskaps­resistens och alternativa fakta är ett hot mot vårt samhälle och oroande för hela den demokratiska processen, i synnerhet som vi i dag till och med ser politiker som bortser från välgrundade fakta. Den ökande misstron till vetenskap och kunskap bortser från att det goda liv vi lever i dag baseras på vetenskapliga landvinningar. Tänk bara hur en värld utan telekommunikation, bilar, tåg och flyg, penicillin och vaccin skulle vara. Allt detta som vi tar för givet har tillkommit under de senaste dryga 200 åren, som resultat av vetenskapens utveckling, ­genom forskarnas och uppfinnarnas insatser. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons