ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vi ställer allt högre krav på den ”rätte”

Fast jobb och hygglig inkomst är två faktorer som påverkar vår vilja att skaffa barn. Men det räcker förstås inte. Det behövs en partner också. Nya studier pekar på att vi är allt mer kräsna i vårt val av partner och att det är en förklaring till att barnafödandet skjuts upp.

Anna Asker
Publicerad


I dag är det en accepterad livsstil att leva som singel. Det bidrar till att man kan välja att leva ensam, medan det 1960 ansågs vara ganska misslyckat, säger Kristina Engwall, fil doktor i historia vid Institutet för framtidsstudier.
För 40 år sedan förekom till exempel inga reportage i veckopressen om ”starka singeltjejer”.
Kristina Engwall försöker i en kommande rapport besvara frågan om vi ställer högre krav på partnern i dag, och om det är en förklaring till att många skjuter upp föräldraskapet. Hon har gjort en enkätundersökning och intervjuer samt jämfört 1960 års kontaktannonser och veckotidningsartiklar med dagens.
– Kvinnor kan också försörja sig på ett annat sätt i dag vilket innebär att de kan lämna ett dåligt förhållande, säger Kristina Engwall.
Kontaktannonserna på 1960-talet var ibland utformade som platsannonser. Mannen sökte en hushållerska, men ”om tycke uppstod” kunde äktenskap bli aktuellt. Så skriver knappast någon i dag. Nu handlar det mer om trevlig samvaro och viljan att bilda familj är sällan uttalad.

I studien ingår en enkät med 180 kvinnor och män mellan 25 och 40 som besökt spraydate, en singelsajt på nätet.
När Kristina Engwall sammanställde enkätsvaren förvånades hon över att kärnfamiljstraditionen är så stark fortfarande. Hon hade väntat sig att fler skulle vara nöjda med singellivet eller med ett förhållande utan barn.
– Några enstaka kvinnor sade att de inte ville ha barn, men då ville de träffa en man som redan hade barn. Det säger något om att när man går in i ett varaktigt förhållande är det underförstått att man skaffar eller redan har barn, säger hon.
Viljan att träffa en partner och bilda familj var stor bland singlarna. Att de ännu inte hade lyckats berodde inte på att de låtit karriären gå före parrelationer. De flesta säger att yrket inte är ett hinder för att gå in i ett förhållande.
De som har bra jobb tycker tvärtom att det kan vara en fördel – i synnerhet män. En del kvinnor säger att männen kan uppleva det som ett hot om de är framgångsrika.
Det finns dock några som uppger att jobbet kan vara ett hinder för att träffa en partner. Pendling och obekväma arbetstider kan försvåra möjligheterna.

Laddar…