Recension

Bang om BangLite mer personligt med Bang

I Bang om Bang är det människan Barbro Alving snarare än världsreportern som kommer till tals. Ett antal personligt hållna artiklar, dagboksutdrag och brev som det enligt recensenten är en ynnest att få läsa.

Publicerad
Barbro Alving vid skrivmaskinen hemma i sitt arbetsrum 1972.

Barbro Alving vid skrivmaskinen hemma i sitt arbetsrum 1972.

Foto: SCANPIX
Annons

Till de ofullbordade projekten i Barbro Alvings liv hörde hennes memoarer, som hon brottades med under tio år. Här skulle sanningen äntligen fram om människan bakom myten. På denna myt var hon själv innerligen trött. Allt hade sålunda sorgfälligt sparats för ändamålet: kvitton och brev, dagböcker, reportageblock och ”nattlappar” med nedkastade anteckningar från sömnlösa timmar.

Senare har dottern
Ruffa Alving på sätt och vis förverkligat sin mors projekt, redan i bokserien ”Personligt: Dagböcker och brev” där hon – tillsammans med goda vännen Birgit Petri – samlat ett kronologiskt ordnat urval av Bangs privata skriverier. När hon nu, till hundraårsminnet av moderns födelse, kompletterar dem med
Bang om Bang är det delvis överlappande texter – men samtidigt en förtätad liten volym som låter sig både läsas och läsas om i sin egen rätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons