Mordet slagträ i debatt om våldsbekämpning

Det tog Paris kriminalpolis bara sex dagar att gripa en man misstänkt för mordet på den 19-åriga svenska studentskan. Inrikesminister Michèle Alliot-Marie gratulerade snabbt polisen och tackade för ett framgångsrikt arbete, trots att mannen varken hade häktats eller erkänt.

Publicerad
Annons

Men mordet på den svenska 19-åringen har blivit en stor nyhet i franska medier, och i lördags kunde även svenska tv-tittare se ett prov på bevakningen. I ett inslag från fransk public service-tv visades bland annat när den misstänkte fördes bort av polisen under högljudda burop från en grupp nyfikna.

I Sverige är det sällsynt med ministerberöm till en poliskår som enbart gör sitt jobb, men i övrigt är det inte särskilt svårt för en svensk att förstå varför studentskans död engagerar så många i Frankrike. Där finns stora likheter med vad som för ett par veckor sedan utspelats här i Sverige. En oskyldig cykeltur i Stjärnsund och en banal diskokväll i Paris slutar med mord, offrens kroppar påträffas brända, och de män som grips för morden har anknytning till bilar. Den ene är långtradarchaufför, den andre svarttaxiförare. Båda två har tidigare straffats för sexbrott, Anders Eklund för försök till våldtäkt, den gripne mannen i Paris släpptes ur fängelse 1999 efter ett mångårigt straff för våldtäkt på en 12-årig flicka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons