Mälaren riskerar bli en del av Saltsjön

Om hundra år kan Mälaren vara en del av Östersjön. Ett sätt att hindra utvecklingen är att bygga vallar och barriärer i Stockholms skärgård, skriver flera länsstyrelser i en rapport.

Publicerad
Vy över Mälaren från Essingeleden med Lilla Essingen , Västerbron och Långholmen. Om 100 år kan vattnet vara salt och en del av Östersjön. Fem länsstyrelser runt Mälaren skissar  nu på olika scenarier som kan hindra att detta sker.

Vy över Mälaren från Essingeleden med Lilla Essingen , Västerbron och Långholmen. Om 100 år kan vattnet vara salt och en del av Östersjön. Fem länsstyrelser runt Mälaren skissar nu på olika scenarier som kan hindra att detta sker.

Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Annons

Två miljoner människor får i dag sitt dricksvatten från Mälaren. Men om hundra år kan Mälaren vara en havsvik och en del av Saltsjön. I så fall måste dricksvattnet hämtas från till exempel Vättern eller Dalälven.

I en rapport om klimatförändringarnas påverkan på Mälarens framtid skissar fem länsstyrelser runt Mälaren tre scenarier för landets tredje största sjö.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons