Yrkar på fängelse för andeutdrivning

I dag var det pläderingar i Borås tingsrätt i rättegången mot ett föräldrapar och två pastorer som anklagas för att med våld ha försökt driva ut onda andar ur en flicka. Åklagaren yrkar på fleråriga fängelsestraff.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Flickan berättade om våld och förnedring när hennes styvmamma och andra skulle driva ut vad de trodde var onda andar ur henne. De åtalade, mamman, pappan och två pastorer, har hela tiden nekat till brott.

I dag var det dags för pläderingar vid tingsrätten i Borås. Alla fyra har sina rötter i Kongo Kinshasa och där är enligt åklagaren uppfattningen att barnen kan bli besatta av djävulen inte ovanlig.

Åklagaren yrkade på mycket stränga straff för i första hand styvmamman och pappan.

För styvmamman vill Daniel Larson ha minst fem års fängelse, för pappan minst 3-4 år. För en av pastorerna kräver han två års fängelse och för den andra, från Malmö, fängelse i tre, fyra månader.

Åtalspunkterna mot de två pastorerna och flickans styvmamma och pappa handlar om hur de vuxna handlat i övertygelsen om att flickan var besatt. I rätten har det diskuterats om ett ärr på ena armen, som flickan och åklagaren hävdar kommer från en kniv som använts på henne. Hon hölls också inlåst och fick inte mycket att äta.

Det var böner dag och natt, berättade flickan under förhören. Hon orkade inte gå till skolan och gick ner 10-12 kilon.

– Och då talar vi om en växande 12-åring, påpekade Daniel Larsson.

Föräldrarna tog henne till sjukvård och pappan berättade, enligt dottern, att problemen berodde på de krafter som tagit kontroll över henne.

Föräldrarna diskuterade att ta flickan till Afrika för andeutdrivning, men att man inte hade några pengar till det.

Alla fyra åtalade nekar till brott och pekade på att allt i målet vilade på vad flickan berättat. Fanns det andra vittnesuppgifter så var de i sin tur baserade på vad flickan berättat för det vittnet.

Rätten avslog samtliga häktningsyrkande från åklagaren och försatte flickans styvmamma på fri fot. Hon klappades om utanför rättssalen av övriga åtalade medan tårarna rann.

Dom meddelas 4 april kl 11.

Borås TT

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons