Vad betyder blanchera?

SvD:s Ingrid Eriksson besvarar dina frågor om mat och matlagning.

Ingrid Eriksson
Publicerad
Annons
Foto: STEFAN BLADH OCH MALIN HOELSTAD

FRÅGA:

Vad betyder blanchera?

I en del recept kan man läsa att man ska blanchera vissa ingredienser. Många kockar använder också den termen. Vad betyder det och varför ska man göra det?

Marie Hildingsson

Svar:

Ett annat ord för att blanchera är att förvälla. Det betyder att man ska koka upp råvaran, det är ofta grönsaker men kan också gälla kött, hälla av vattnet och spola i kallt vatten så att kokningen avstannar. Grönsaker låter man ibland koka några minuter, det kan exempelvis vara smålök, morötter eller potatis, som man sedan skall fortsätta att tillaga exempelvis i ugnen eller i stekpannan. Vinterkål förvälls ofta för att den ska få en mildare smak.

matfragan@svd.semailto:matfragan@svd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons