CreedCreed – Gammel-Rocky med trivselfaktor

Sylvester Stallone i ”Creed”.
Sylvester Stallone i ”Creed”. Foto: Barry Wetcher

Här finns boxningsfilmens alla klassiska komponenter: hopprepet, sandsäcken, päronbollen – och vem hittar vi i ena ringhörnan om inte Sylvester Stallone.

Publicerad
Annons

Det vore trots allt orättvist att kalla den här filmen för ”Rocky VII”, även om det i och för sig vore både klargörande och i princip korrekt. Men med tanke på hur jönsiga Rocky-filmerna med tiden dessvärre blev, vilket i viss utsträckning fördunklar det goda rykte som originalet faktiskt förtjänar (den kammade ju hem en bästa film-Oscar i konkurrens med både ”Taxi Driver” och ”Network”), skulle det innebära alltför lågt ställda förväntningar och kanske också ett omotiverat publikbortfall.

Att ”Creed – The Legacy of Rocky” heter som den gör, ska vi nog tolka både som reverens inför en gammal mästare och en signal som varslar om ett mått av nyordning. Alla gamla och nya vänner till den första ”Rocky” kommer att känna sig väl hemmastadda, här finns den djupaste respekt för boxningsfilmens många regler och traditioner. Och samtidigt har den unge regissören Ryan Coogler uppdaterat det gamla receptet med känsla och finess. I grunden finns en insikt om tiden och åldrandet som formuleras distinkt av den gamle Rocky själv när sonen till hans motståndare och sedermera bästis från glansdagarna, Apollo Creed, undrar hur hans hårtslående pappa överhuvudtaget kunde förlora.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons