Säpos rapport om operativa händelser

På onsdagen presenterade Säpo sin rapport över operativa händelser 2014. SvD direktrapporterade från 10.00.

Enligt Johan Sjöö, biträdande Säpo-chef, får Säpo ofta frågan varför inte myndigheten höjer hotbilden i Sverige efter attentaten i Köpenhamn och Paris. ”Det är redan ett förhöjt hot i Sverige. Den tråkiga förklaringen är att vi sett det ända sedan 2010”, säger Johan Sjöö. Det ryska säkerhetshotet diskuterades också:
– De civila tjänsterna är nästan tillbaka på KGB-nivå. De här kränker vårt territorium varje dag, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker på Säpo.

Publicerad
CLAUDIO BRESCIANI / TT
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Annons

10:02 Olle Nygårds:
SvD befinner sig nu hos Säkerhetspolisen i Solna. Här kommer myndigheten snart att berätta om dess verksamhet under 2014 och operativa händelser som präglat året. Det förväntas bland annat handla om otillåten underrättelsetjänst i Sverige och hur situationen ser ut med kopplingar i Sverige till terrororganisationen IS.

10:04 Olle Nygårds:
Vid förra årets presentation beskrevs bland annat att Ryssland bedrev så kallade krigsförberedelser i Sverige. Bland annat genom att köpa upp kartor över säkerhetspolitiskt känsliga områden. Möjligen får vi reda på hur det nu har utvecklats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons