Recension

Studier i folkets visorOrd och många visor

MÅNGSIDIG Ulf Peder Olrog låg på Svensktoppen och skrev glada visor som ”Bullfest, bullfest hela dan”, men hans liv slutade i tragik. Ända hann han med både en karriär på radion och som visforskare.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det man i dag framför allt minns om Ulf Peder Olrog (1919 – 1972), om man alls minns honom, är att han skrev roliga visor som var på en gång folkliga och studentikosa, ofta med bondkomisk anstrykning. ”Samling vid pumpen” hette en av de mest populära, en skildring i munter schottistakt av ett drängslagsmål där blodet flödar, knivar och knogjärn ryker och länsman får på huvet så han nästan kolar av. En annan visa, denna gång i hambotakt, hette ”Resultat av plöjningstävlan”, en tredje ”Bullfest bullfest hela dan”, en fjärde ”Schottis på Valhall”. I det sistnämnda mästerverket skuttar asagudarna Tor och Oden runt med Fröja och valkyriorna på dansgolvet, bälgar i sig mängder av mjöd och beter sig som fulla busar på logdans någonstans på vischan.

Att perspektivet var folkbildarakademiskt och en smula ”von oben” kunde man inte ta miste på, trots all bondkomik. Tydligast kommer folkbildarambitionen fram i ”Violen från Flen”, en romantisk visa om ett ungt och idealistiskt kvinnligt bokhandelsbiträde som strävar för att bibringa municipalsamhällets föga intellektuella men efterhängsna och erotiskt suktande karlslokar ett minimum av litterär bildning och kultur: ”Köp en Vilhelm Moberg/ eller Hjalmar Gullberg,/ men köp den av Violen från Flen.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons