Risk för blodig kraftmätning i Syrien

20 000 demonstranter i staden Daraa ropade slagord om frihet när de begravde döda som skjutits ihjäl tidigare i veckan. En pressad regim sade sig i går kväll ”överväga” att hävda undantagstillståndet. Men det möts av misstro. En ny kraftmätning väntas i dag.

Uppdaterad
Publicerad
ANWAR AMRO
Foto: ANWAR AMRO
Annons

–Förrädare, döda inte ert eget folk. Gud, Syrien, Frihet. Mar- tyrernas blod har inte spillts förgäves! löd talkörer i staden Daraa i sydvästra Syrien i går när tusentals människor deltog i begravningståg för att jordfästa elva stadsbor som skjutits ihjäl tidigare i veckan. Enligt nyetsbyrån Reuters deltog cirka 20000 personer i begravningståget, vilket är den största manifestationen mot Bashar al-Assad sedan hans makttillträde för elva år sedan. I Syrien råder undantags- lagar sedan 1963. Demonstrationer är inte tillåtna. Tusentals människor samlades även i går kväll vid Omarimoskén i Daraa i Syrien och skanderade ”revolution”, rapporterar Reuters.

Hur många som dödats totalt i Daraa, en stad med 75 000 invånare, under den senaste veckans protester är oklart. Ett ögonvittne från staden som talade med nyhetsbyrån AP i skydd av anonymitet säger att han sett minst 34 ihjälskjutna. Till Reuters uppger sjukhuskällor att de har tagit emot minst 37 kroppar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons