Är det farligt med tillsatser i maten?

Tillsatserna i vår mat borde förstås inte vara farliga. Många tillsatser finns naturligt, har använts länge, är testade och serveras i låga halter. Det är också myndigheternas besked. Ändå varnar konsumentgrupper envist för risker. SvD:s Henrik Ennart reder ut begreppen.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Först lite filosofi, för vad är egentligen en risk? Historiker brukar skilja på det franska och anglosaxiska synsättet. Medan de förra frågar sig om maten är god undrar de senare om den är farlig.

I processad industrimat ersätts bra råvaror ofta av sämre och mindre, som bearbetas och lagras så mycket och länge att de tappar sin ursprungliga färg, form och smak. För att återskapa en illusion av färsk mat krävs tillsatser, och återställning av en och annan vitamin. Till denna typ av kostnadseffektiv mat föredrar industrin standardiserade råvaror, vilket gått ut över biologisk mångfald. Varorna i affären har aldrig varit fler, men synar man dem har råvarorna snarare blivit färre. Även kött och mjölk kommer från ständigt samma sorts ko, gris och kyckling som i sin tur ätit samma sorts vete, majs och soja.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons