Mobilstrålning oroar utländsk expertis

Svenska myndigheter har på inrådan av mobilstrålnings- experten Anders Ahlbom som granskas för intressekonflikt tonat ned riskerna med strålning. Andra länder går ut hårdare med råd som att använda handsfree och undvika kroppskontakt. Flera tongivande utländska forskare som SvD varit i kontakt med manar nu till försiktighet.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

–Teknologin utvecklas mycket snabbare än vår kunskap om hur den påverkar oss biologiskt. Vi befinner oss fortfarande i en gråzon kunskapsmässigt men det finns indikationer på tänkbara risker. De är tillräckligt tydliga för att vi ska tända den röda varningslampan, säger Siegal Zadetski som är professor vid det Gertner-institutet vid Tel Avivs universitet.

När den hittills största studien kring mobilstrålning och cancer, den så kallade interphone-studien, presenterades förra året var budskapet som gick ut i svenska medier tvärtom att resultaten slutgiltigt bevisade att det var ofarligt att prata i mobiltelefon. Studien hade genomförts i 13 länder och den svenske delen leddes av Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet. I gruppen ingick också Anders Ahlbom, som nu alltså stängts av från en WHO-konferens på grund av kopplingar till telekombranschen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons