Konstnärer från hela världen skapar i Luleå

Fågelsången i parken dränks i det öronbedövande ljudet av vinkelslipar mot hårda stenblock. Svetslågorna gnistrar och stål hamras när konstnärer från fyra kontinenter färdigställer 32 konstverk på fyra platser i stan. Det ska bli stor internationell konstbiennal i Luleå och det både hörs och syns.

ULRIKA VALLGÅRDA
Publicerad
Annons

LULEÅ Ricky Sandberg från konstnärsgruppen Kilen i Luleå, som arrangerar biennalen tillsammans med kommunen, tar mig med på en rundtur till alla platser där konstnärerna nu arbetar under två veckors tid inför den stora invigningen i slutet av juni. Arrangörerna har det stressiga uppdraget att se till att allt fungerar för konstnärerna och att hålla dem med material. På Gülzauudden invid älven, nedanför det nedlagda sjukhuset arbetar marockanskan Kabbaj Ikram med vinkelslip och hammare så att stendammet yr. Hon håller på att skapa en procession av sju pelare i sten som ska stå nere på stranden i sommar. Kabbaj Ikram berättar att hon är en av de få skulptörer som finns i Marocko. - Vi har inte den traditionen i arabländerna, så jag har studerat i Paris i fem år och sedan har jag kommit tillbaka till Marocko.

Att delta i konstbiennalen i Sverige ser hon som en chans att få arbeta med svensk sten. Gabbro heter stenarten och kommer från ett stenbrott utanför Kalix. - Den är väldigt, väldigt, väldigt hård. Men utsikten är väldigt, väldigt vacker, tillägger hon leende och syftar på färgerna och grönskan i parken. En traktor och en vagn full av nykapade lövbuskar kör förbi oss ner mot stranden. Nej, det är inte lövruskor till midsommarfirandet, vilket jag tror först, utan material som Jean-Noël Fessy från Frankrike ska använda i sin installation. Han springer efter traktorn och visar var han vill ha buskarna. - Vi ska göra en karavan med människor av grenar på stranden, berättar han. - De kommer upp ur havet och är på väg någonstans in i en framtid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons