Tyska arbetsgivare jagar unga svenskar utan jobb

Tyskland skriker efter ung arbetskraft och nu startar jakten på svenska ungdomar som ska fylla de tomma lärlingsplatserna. 21-årige Erik Edström är en av dem som är först ut. Om tre år är han utbildad kock och den tyske arbetsgivaren som ska lära upp honom hoppas få behålla den eftertraktade kompetensen.

Publicerad
Mikael Bergsten, 22 år, Hudiksvall, gått teknikprogrammet men ”lever på sitt truckkort”:
”Jag har kommit in i ett ”säsongarliv” och har gjort lite olika snowboardresor. Nu är jag i Norge för att spara pengar till mina kommande resor. Jag kommer från en liten stad där det är hög arbetslöshet och det känns inte värt att försöka ens när man vet att Norge ligger runt hörnet. Den taktiken jag kört på är att vända mig till Bemanningsföretag. Det är den lataste vägen men det är väldigt lätt.”

Mikael Bergsten, 22 år, Hudiksvall, gått teknikprogrammet men ”lever på sitt truckkort”: ”Jag har kommit in i ett ”säsongarliv” och har gjort lite olika snowboardresor. Nu är jag i Norge för att spara pengar till mina kommande resor. Jag kommer från en liten stad där det är hög arbetslöshet och det känns inte värt att försöka ens när man vet att Norge ligger runt hörnet. Den taktiken jag kört på är att vända mig till Bemanningsföretag. Det är den lataste vägen men det är väldigt lätt.”

Foto: PRIVAT
Soma Sadri, 26 år, Helsingborg, säljare:
”Jag flyttade till Norge för första gången efter gymnasiet 2009 eftersom jag inte hittade några jobb i Sverige. 2011 flyttade jag tillbaka till Helsingborg och fick jobb som timmanställd undersköterska. Året därpå blev jag arbetslös igen.
När jag försökte hitta jobb fick jag alltid nobben. Jag skickade CV, sökte via Arbetsfördemligen, och gick runt på stan men det ledde ingenstans. Efter så många försök och inga resultat blev jag desperat och åkte till Norge. Här fick jag jobb redan under första besöket.”

Soma Sadri, 26 år, Helsingborg, säljare: ”Jag flyttade till Norge för första gången efter gymnasiet 2009 eftersom jag inte hittade några jobb i Sverige. 2011 flyttade jag tillbaka till Helsingborg och fick jobb som timmanställd undersköterska. Året därpå blev jag arbetslös igen. När jag försökte hitta jobb fick jag alltid nobben. Jag skickade CV, sökte via Arbetsfördemligen, och gick runt på stan men det ledde ingenstans. Efter så många försök och inga resultat blev jag desperat och åkte till Norge. Här fick jag jobb redan under första besöket.”

Foto: PRIVAT
Ted Persson, 20 år, Mölndal, barista:
”Jag jobbar som barista på Kaffebrenneriet. Jag gick dit och lämnade cv och kom precis i rättan tid då en annan person hade slutat.

– Jag var sugen på något nytt, därför flyttade jag till Oslo. Där fanns möjligheten att starta om på nytt och skaffa mig nya erfarenheter. De jobben som vi svenskar oftast söker är inte lika eftertraktade av norskar. Jag tyckte att det var svårt att få jobb i Sverige, hade flera och har fortfarande flera kompisar som går arbetslösa som väljer att studera strökurser på universitet för att fördriva tid och få studiebidrag.”

Ted Persson, 20 år, Mölndal, barista: ”Jag jobbar som barista på Kaffebrenneriet. Jag gick dit och lämnade cv och kom precis i rättan tid då en annan person hade slutat. – Jag var sugen på något nytt, därför flyttade jag till Oslo. Där fanns möjligheten att starta om på nytt och skaffa mig nya erfarenheter. De jobben som vi svenskar oftast söker är inte lika eftertraktade av norskar. Jag tyckte att det var svårt att få jobb i Sverige, hade flera och har fortfarande flera kompisar som går arbetslösa som väljer att studera strökurser på universitet för att fördriva tid och få studiebidrag.”

Foto: PRIVAT
Magnus Olsson, 25 år, Hammarö, mätningsingenjör
”Jag har arbetat i Norge i ett år nu. Under sista terminen på universitetet började jag fundera på var jag ville jobba. Norge var ett alternativ eftersom jag varit här tidigare och sommarjobbat. Men i första hand ville jag få ett jobb nära Karlstad, när jag insåg att det skulle bli för svårt utan erfarenhet var alternativen Stockholm och Göteborg. Men då kan man lika gärna jobba i Oslo tänkte jag eftersom det ligger lika långt från Karlstad. Att man tjänar mer än i Sverige gjorde valet lite lättare.”

Magnus Olsson, 25 år, Hammarö, mätningsingenjör ”Jag har arbetat i Norge i ett år nu. Under sista terminen på universitetet började jag fundera på var jag ville jobba. Norge var ett alternativ eftersom jag varit här tidigare och sommarjobbat. Men i första hand ville jag få ett jobb nära Karlstad, när jag insåg att det skulle bli för svårt utan erfarenhet var alternativen Stockholm och Göteborg. Men då kan man lika gärna jobba i Oslo tänkte jag eftersom det ligger lika långt från Karlstad. Att man tjänar mer än i Sverige gjorde valet lite lättare.”

Foto: PRIVAT
David Thorisson, 25 år, Gislaved:
”Jag flyttade till Norge efter att jag blivit arbetslös och det fanns knappt några jobb att få. Jag hörde att det finns en massa lediga jobb i Norge. Jag hade en del vänner som hade flyttat hit redan så det passade bra, tänkte jag. Norska arbetsgivare anställer gärna svenskar eftersom vi kommer hit för att jobba och vi arbetar gärna mer än 7,5 timmar per dag”.

David Thorisson, 25 år, Gislaved: ”Jag flyttade till Norge efter att jag blivit arbetslös och det fanns knappt några jobb att få. Jag hörde att det finns en massa lediga jobb i Norge. Jag hade en del vänner som hade flyttat hit redan så det passade bra, tänkte jag. Norska arbetsgivare anställer gärna svenskar eftersom vi kommer hit för att jobba och vi arbetar gärna mer än 7,5 timmar per dag”.

Foto: PRIVAT
Helene Lindskog, 22 år, Stockholm, frisör
”Jag ville flytta till Norge för att tjäna mer pengar än hemma och för att testa något nytt. Jag hade sökt några jobb hemma i Sverige, men sökte mest på plats i Oslo. Det tog inte så lång tid innan man fick arbete. De flesta svenskar jobbar i restaurangbranschen, butiker, lager samt säljarjobb. Många är anställda via bemanningsbolag.”

Helene Lindskog, 22 år, Stockholm, frisör ”Jag ville flytta till Norge för att tjäna mer pengar än hemma och för att testa något nytt. Jag hade sökt några jobb hemma i Sverige, men sökte mest på plats i Oslo. Det tog inte så lång tid innan man fick arbete. De flesta svenskar jobbar i restaurangbranschen, butiker, lager samt säljarjobb. Många är anställda via bemanningsbolag.”

Foto: PRIVAT
Sofie Nilsson, 21 år, pluggade media på gymnasiet, busschaufför:
”Du vet uttrycket man lever bara en gång? Jag har alltid varit väldigt feg och blyg, lite tråkig och inrutad, älskar mitt liv hemma, mina rutiner och tryggheten. Men så nu i vintras någon gång så fick jag plötsligt bara för mig att ” Nae, nu är det fasen dags att det händer något i mitt liv innan jag blir gammal och låst någonstans. Vart börjar jag? ” Så hittade jag en annons på internet där de sökte chaufförer till Oslo, så jag sökte dit på skoj. Fick sen en chock när de ringde och bad mig komma på intervju, men efter det samtalet så har jag inte tvekat en sekund. Åkte upp till Oslo och två dagar senare ringde de och sa att jobbet var mitt.”

Sofie Nilsson, 21 år, pluggade media på gymnasiet, busschaufför: ”Du vet uttrycket man lever bara en gång? Jag har alltid varit väldigt feg och blyg, lite tråkig och inrutad, älskar mitt liv hemma, mina rutiner och tryggheten. Men så nu i vintras någon gång så fick jag plötsligt bara för mig att ” Nae, nu är det fasen dags att det händer något i mitt liv innan jag blir gammal och låst någonstans. Vart börjar jag? ” Så hittade jag en annons på internet där de sökte chaufförer till Oslo, så jag sökte dit på skoj. Fick sen en chock när de ringde och bad mig komma på intervju, men efter det samtalet så har jag inte tvekat en sekund. Åkte upp till Oslo och två dagar senare ringde de och sa att jobbet var mitt.”

Foto: PRIVAT
Jonas Lars Johansson, 25 år, från Tibro, utbildad lastbilschaufför men jobbar nu på Ica:
”Jag flyttade till Norge för att hitta ett jobb, vilket jag gjorde på direkten. Det var äventyret, lönen och chanserna till att utvecklas som gjorde att jag valde Norge. Mitt bästa tips till alla som är intresserade av att komma hit är: klipp navelsträngen - första tiden är alltid den svåraste. Ha cirka 15 000 kronor i startpengar till hyra och mat tills första lönen kommer. Sök jobb via Nav.no och finn.no men gör en resa till Oslo, dela ut CV och visa upp dig för arbetsgivarna.”

Jonas Lars Johansson, 25 år, från Tibro, utbildad lastbilschaufför men jobbar nu på Ica: ”Jag flyttade till Norge för att hitta ett jobb, vilket jag gjorde på direkten. Det var äventyret, lönen och chanserna till att utvecklas som gjorde att jag valde Norge. Mitt bästa tips till alla som är intresserade av att komma hit är: klipp navelsträngen - första tiden är alltid den svåraste. Ha cirka 15 000 kronor i startpengar till hyra och mat tills första lönen kommer. Sök jobb via Nav.no och finn.no men gör en resa till Oslo, dela ut CV och visa upp dig för arbetsgivarna.”

Victor Lindgren, 20 år, Halmstad, lagerarbetare
”Jag flyttade till Norge nästan direkt efter studenten. Grundtanken var att finansiera mina resor, men även att testa på livet på egen hand, bort från familj och hemstad. Utöver det såg jag en möjlighet att spara ihop pengar inför studentlivet i Sverige. Valet att flytta till Oslo var ganska givet, du får jobb oerhört enkelt och lönen är betydligt bättre än i Sverige. Mitt senaste jobb i Sverige gav en lön på 86 kr/h, nu i Oslo tjänar jag nästan det tredubbla, något som talar lite för sig själv.”

Victor Lindgren, 20 år, Halmstad, lagerarbetare ”Jag flyttade till Norge nästan direkt efter studenten. Grundtanken var att finansiera mina resor, men även att testa på livet på egen hand, bort från familj och hemstad. Utöver det såg jag en möjlighet att spara ihop pengar inför studentlivet i Sverige. Valet att flytta till Oslo var ganska givet, du får jobb oerhört enkelt och lönen är betydligt bättre än i Sverige. Mitt senaste jobb i Sverige gav en lön på 86 kr/h, nu i Oslo tjänar jag nästan det tredubbla, något som talar lite för sig själv.”

Foto: PRIVAT
Annons

Det tyska lärlingssystemet hyllas ofta och lyfts fram som orsak till landets låga arbetslöshetssiffror bland unga. En fjärdedel av arbetsgivarna erbjuder lärlingsprogram och nästan två tredjedelar av ungdomar som går i skolan nappar på erbjudandet.

Men behovet är enormt, över 30 000 lärlingsplatser är obesatta, och nu ska tyskarna försöka locka över svenska ungdomar berättar Anna Chotte, som är rådgivare vid den Europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet EURES.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons