Gregor ska stoppa krig i Underjord

Serien om "Underjord" är ett fantasy-äventyr som utspelar sig under New York, i en värld som befolkas av gigantiska talande råttor, fladdermöss, kackerlackor och kryp. Suzanne Collins, succéförfattaren bakom ”Hungerspelen”, kan konsten att skapa drivna bladvändare som knappt liknar något annat.

Lisa Bjärbo
Publicerad
Suzanne Collins spottar ur sig bladvändare som få andra. Foto: VICTORIA WILL/AP

Egentligen är fantasyserien om Underjord skriven främst för barn mellan 9-12 år, men det var böckerna om Harry Potter också. Och det hindrade inte den serien från att nå ut till läsare i alla åldrar.

Det är något med Suzanne Collins sätt att skriva som tycks kunna fånga läsare lite oavsett hur gamla de är. Hon är en mästare på cliffhangers och spänning.

Men framförallt är hon bra på att skildra människor och relationer och få sina läsare att köpa vilka andra skruvade omständigheter som helst för att få läsa mer om personen som står i centrum. Så var det i ”Hungerspelen”. Och så är det i serien om Underjord också.

I centrum står elvaårige Gregor, som faller ner i ett hål i tvättstugan och hamnar långt i Underjord. Det är en mörk värld, som befolkas av stora, talande kryp, och bleka människor med lila ögon. Det visar sig snart att Gregor är väntad här nere.

Enligt en profetia är han nämligen den enda som kan förhindra det annalkande kriget mellan de olika invånarna, och fast han verkligen inte vill så dras han snabbt in i konflikterna och tvingas lära sig både det ena och det andra. Rida på en flygande jättefladdermus, till exempel. Eller slåss med svärd och förhandla med skräckinjagande råttor.

Han är en fin 11-åring, Gregor. Fattig och frusen, och otroligt lojal mot sin familj i allmänhet och sin lillasyster i synnerhet. Jag har slukat alla tre delarna i serien med stor behållning.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons