Fler och billigare bostäder önskas

Hetaste frågorna | Halvvägs mellan valen tar SvD tempen på politiken i Stockholms stad i en ny serie. 100 stockholmare har fått välja sin viktigaste fråga. De flesta svarar bostäder. Därför skriver vi om det ämnet i  dag.

Publicerad
OMSORG.
Deniz Musabali, 50, personlig assistent, Bromsten:
– Det blir bara sämre och jag drabbas av det. Den personliga omvårdnaden blir bara mindre och mindre.

OMSORG. Deniz Musabali, 50, personlig assistent, Bromsten: – Det blir bara sämre och jag drabbas av det. Den personliga omvårdnaden blir bara mindre och mindre.

Foto: YVONNE ÅSELL
STADSPLANERING.
Nancy Reina, 60, förtidspensionär, Vasastan:
– Jag tycker ofta att det saknas planering. När jag går ut med hunden vet jag inte vart jag ska ta vägen för att det är mycket trafik och cyklister, och det saknas vägledning om vart man ska ta vägen som gående. Och nu ska det byggas en galleria vid Odenplan, och jag tänker att ”herregud”. Jag tycker att politikerna borde tänka mer när de planerar så att folk inte blir påkörda i stan.

STADSPLANERING. Nancy Reina, 60, förtidspensionär, Vasastan: – Jag tycker ofta att det saknas planering. När jag går ut med hunden vet jag inte vart jag ska ta vägen för att det är mycket trafik och cyklister, och det saknas vägledning om vart man ska ta vägen som gående. Och nu ska det byggas en galleria vid Odenplan, och jag tänker att ”herregud”. Jag tycker att politikerna borde tänka mer när de planerar så att folk inte blir påkörda i stan.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Skola och förskola”.
Roberto Russo, 37, restaurangägare, Norrmalm:      
– För att jag har ett litet barn som går i förskolan. Jag tycker att det fungerar ok, men det är slitet för att vara i ett rikt och moderntsamhälle.

”Skola och förskola”. Roberto Russo, 37, restaurangägare, Norrmalm: – För att jag har ett litet barn som går i förskolan. Jag tycker att det fungerar ok, men det är slitet för att vara i ett rikt och moderntsamhälle.

Foto: YVONNE ÅSELL KOD 30202
”Omsorg”.
Bo Borgström, 60, arbetslös, Nockebyhov.
– Det är ett mått på hur samhället är, hur man tar hand om de svaga.

”Omsorg”. Bo Borgström, 60, arbetslös, Nockebyhov. – Det är ett mått på hur samhället är, hur man tar hand om de svaga.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Skola och förskola”. Klas Eriksson, 37, produktutvecklare, Birkastan med barnen Kristoffer och Alexander:      
– Jag tycker att man bör försäkra sig om att det finns plats för alla,och att de har vettiga gårdar. Det måste också vara bra kvalitet.

”Skola och förskola”. Klas Eriksson, 37, produktutvecklare, Birkastan med barnen Kristoffer och Alexander: – Jag tycker att man bör försäkra sig om att det finns plats för alla,och att de har vettiga gårdar. Det måste också vara bra kvalitet.

Foto: YVONNE ÅSELL KOD 30202
”Skola/förskola”
Maria Gustafsson, 44, arbetsterapeut, Blackeberg: - Jag har själv barn som går i skolan och det är inte alltid så bra alla gånger. Man bör fånga upp barnen tidigt om det inte fungerar.

”Skola/förskola” Maria Gustafsson, 44, arbetsterapeut, Blackeberg: - Jag har själv barn som går i skolan och det är inte alltid så bra alla gånger. Man bör fånga upp barnen tidigt om det inte fungerar.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Jobben”
Anna Chabounina, 36, tolk, Älvsjö: - Jag jobbar som tolk och träffar människor som inte kan språket. Hos många saknas viljan att få jobb. Ibland finns viljan, men de får inte jobb.

”Jobben” Anna Chabounina, 36, tolk, Älvsjö: - Jag jobbar som tolk och träffar människor som inte kan språket. Hos många saknas viljan att få jobb. Ibland finns viljan, men de får inte jobb.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Trygghet”
Lazaros Karipidis och Agapi Karipidou, 40, hemmafru, Rinkeby:

– Man känner sig lite otrygg här, för det händer saker. Det har sålts knark öppet i vår port. Annars trivs vi jättebra.

”Trygghet” Lazaros Karipidis och Agapi Karipidou, 40, hemmafru, Rinkeby: – Man känner sig lite otrygg här, för det händer saker. Det har sålts knark öppet i vår port. Annars trivs vi jättebra.

Foto: YVONNE ÅSELL
”Skola/förskola”
Luis Oliviera, 40, maskinförare, Skärholmen.- Jag har själv barn och ser att de saknar grejer att göra efter skolan. För dem mellan 11-14 finns det ingenstans att ta vägen.

”Skola/förskola” Luis Oliviera, 40, maskinförare, Skärholmen.- Jag har själv barn och ser att de saknar grejer att göra efter skolan. För dem mellan 11-14 finns det ingenstans att ta vägen.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Bostäder”.
Rizgar Shekani, 47, tolk, Solberga.- Politikerna har skapat en orolig bostadsmarknad. På 1980 talet hade människor möjlighet att flytta hit och dit. Nu blir man fast i sitt eget område.

”Bostäder”. Rizgar Shekani, 47, tolk, Solberga.- Politikerna har skapat en orolig bostadsmarknad. På 1980 talet hade människor möjlighet att flytta hit och dit. Nu blir man fast i sitt eget område.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Omsorg” 
Birgit Palm, 80, pensionär, Bromma:- Jag håller ju på att bli gammal själv. Jag har varit på många servicehus, och sett att de äldre inte har någon form av sysselsättning. En tv står på, och där sitter tio tanter och sover, medan personalen sysslar med annat.

”Omsorg” Birgit Palm, 80, pensionär, Bromma:- Jag håller ju på att bli gammal själv. Jag har varit på många servicehus, och sett att de äldre inte har någon form av sysselsättning. En tv står på, och där sitter tio tanter och sover, medan personalen sysslar med annat.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Idrott”
Emma Wallskog, 14 och Jessika Eriksson, Vasastan: - När det gäller idrott finns det väldigt lite i Stockholms stad. Vi spelar fotboll  och  måste träna i Stora Mossen.

”Idrott” Emma Wallskog, 14 och Jessika Eriksson, Vasastan: - När det gäller idrott finns det väldigt lite i Stockholms stad. Vi spelar fotboll och måste träna i Stora Mossen.

Foto: YVONNE ÅSELL
”Trygghet”
Marie Fronda, 34, marknadskoordinator, Vasastan, med dottern ´Hedda:

– Det händer alldeles för mycket, så man vågar knappt gå ute.

”Trygghet” Marie Fronda, 34, marknadskoordinator, Vasastan, med dottern ´Hedda: – Det händer alldeles för mycket, så man vågar knappt gå ute.

Foto: YVONNE ÅSELL
”Bostäder”
Sven Parmsjö, 72, pensionär, Abrahamsberg: - Jag tänker på dem som är mambo, som är 30 och 40 år innan de får egen lägenhet. Det är viktigt att det byggs billiga bostäder.

”Bostäder” Sven Parmsjö, 72, pensionär, Abrahamsberg: - Jag tänker på dem som är mambo, som är 30 och 40 år innan de får egen lägenhet. Det är viktigt att det byggs billiga bostäder.

Foto: YVONNE ÅSELL
”Skola/förskola”
Anna Lindblom, 32, med dottern Ebba, fastighetsmäklare, Smedslätten: - Skola och förskola, helt klart, för jag tycker att de har så lite pengar och lite personal.

”Skola/förskola” Anna Lindblom, 32, med dottern Ebba, fastighetsmäklare, Smedslätten: - Skola och förskola, helt klart, för jag tycker att de har så lite pengar och lite personal.

Foto: PATRIK LUNDIN
”Bostäder och jobben”
Sami Nador, 17, studerande, Vasastan och Olivia Seth, 26, studerande, och Carina Tabaczynski, 47, egenföretagare, Vasastan: Vasastan: - Lägeheter till unga - och jobben.

”Bostäder och jobben” Sami Nador, 17, studerande, Vasastan och Olivia Seth, 26, studerande, och Carina Tabaczynski, 47, egenföretagare, Vasastan: Vasastan: - Lägeheter till unga - och jobben.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

SvD:s fråga:

Om du fick lyfta fram en politisk fråga som du tycker att politikerna i Stockholms stad ska satsa allra hårdast på de närmaste åren – vilket av alternativen skulle du välja?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons