Familjärt och folkligt gästabud

ENGAGERAT. På tillfälliga scener och historiska platser runt om i hela landet spelas det sommarteater som aldrig förr. Nyköpingsfamiljerna Sköld, Nordlander och Pettersson är några som valt att spendera semestern i vadmal och medeltida kåpor. Nyköpings gästabud har återuppstått.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hopen rappar och bröderna tjattrar. Hästar dundrar in medan drottning Märta, gestaltad av Mia Bergström sjunger upp. Det rustas för fest – det är dags för Nyköpings gästabud. Året är 1317 (nåja...) men även denna gång lyckas kung Birger Magnusson fängsla sina bröder, hertigarna Erik och Valdemar. Fängelsehålan där bröderna enligt huvudkällan till Nyköpings gästabud, Erikskrönikan, lämnades för att svälta ihjäl ligger i direkt anslutning till spelplatsen. Hit har traktens barn vallfärdat i decennier för att hisna över historien och sedan leta efter nyckeln som ”kastades i ån”. Nu spelas hela detta historiska drama upp i rasande tempo inför en välvilligt inställd publik. Redan innan föreställningen börjar sjuder det av liv utanför borggården. En medeltida marknad med skrän, tjuveri och stångstötning fyller slottsvallarna.

–Visst, det är varmt och vi är slitna för den sista veckan har vi repeterat dagligen. Tur att hela familjen är på plats, så att vi ändå får vara tillsammans även om det kan gå timmar utan att ses, säger Eva Lundqvist och torkar svetten ut den smutsmålade pannan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons