Svensken lägger tio dagar om året på fika

Vi fikar längre än tidigare – både på fritiden och på jobbet. Och vi håller gärna på länge: totalt ägnar vi 9,5 dygn per år åt fikapauser. Det visar Fikarapporten 2013.

SvD
Publicerad
Annons
Fikarapporten 2013 visar att den genomsnittliga fikastunden har blivit några minuter längre än i fjol – såväl på fritiden som på jobbet. Foto: TERJE BENDIKSBY/TT

Fikarapporten 2013 har kartlagt svenskarnas fikavanor, hur ofta vi fikar, vad vi helst dricker, vilket sällskap vi föredrar och vilka faktorer som är viktigast för en lyckad fikastund.

Undersökningen visar att en genomsnittlig svensk fika är 24 minuter lång när den sker på fritiden och 14 minuter när den sker på jobbet. Vi fikar i snitt 1,1 gånger om dagen utanför arbetstid och något mer, 1,2 gånger om dagen, på jobbet.

LÄS OCKSÅ:
”Att associera till hakkors är horribelt”

Fikavanorna skiljer sig åt mellan könen. Män fikar oftare än kvinnor, både hemma och på jobbet. Å andra sidan tillåter sig kvinnorna att ta lite längre pauser än männen.

Det finns även skillnader mellan åldrarna. Yngre personer vill gärna dra ut lite extra på fikapausen. I åldrarna 15-22 år vill man gärna fika i nästan en halvtimme medan man i gruppen 56-80 år nöjer sig med 20-minutersfika. Smålänningarna är snabbast på att fika, där tar en fikapaus i genomsnitt 22 minuter medan västsvenskarna fikar längst – hela 27 minuter.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ:
Surdegarna utkonkurrerade av småkakor

Fikar på jobbet gör vi så gärna att det blir 60 timmar per år, eller 7,5 arbetsdagar. I snitt lägger svensken 16 minuter på jobbfika varje dag.

Bryggkaffe är det som gäller till fikat om svensken får välja. Männen är något mer förtjusta i den traditionella fikadrycken än kvinnor. Kvinnor gillar te och kaffe latte dubbelt så mycket som männen. Stockholmarna är minst förtjusta i bryggkaffe, i huvudstaden föredrar man kaffe latte.

Sällskapet är viktigast för att fikastunden ska bli lyckad, anser sex av tio svenskar. Näst viktigast är att platsen för fikat erbjuder lugn och ro och därefter att fikat smakar bra.

Vilka fikar vi då helst med? Vänner kommer på första plats, följt av familjemedlemmar och kollegor. Chefen, grannarna och främlingar slipper vi helst vid fikabordet. Dubbelt så många män som kvinnor föredrar att fika tillsammans med kollegorna. Män är också mer öppna än kvinnor för att ta en fika med en dejt. Kvinnor är å andra sidan mer intresserade av att fika med vänner och familjen än männen.

LÄS OCKSÅ:
Kaffe kan skydda mot cancer

Undersökningen ”Fikarapporten 2013” genomfördes via webbenkät i september 2013 av det oberoende undersökningsföretaget Cint/Snabba Svar på uppdrag av Gevalia. Den omfattar ett representativt urval på 1034 personer i åldrarna 15–80 boende i Sverige.

SVD.SE

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons