Krönika

Mikael Mölstad:Nygamla trender på krogen

Mikael Mölstad

Pizza och burgare i lyxtappning. Mat som konserverats enligt gamla metoder. Allt serverat i en avslappnad miljö. Det är något vi kan förvänta oss på krogen den närmaste tiden.

Publicerad
Annons

Vilka trender gäller i restaurangbranschen? Det är en fråga allt fler vill ha svar på. Det är nämligen på krogen de flesta mattrender skapas. Trender som sedan påverkar vad vi handlar och lagar därhemma.

Problemet är bara detta: Om du frågar en framgångsrik krögare får du sällan svar. Oftast påstår de att de inte gillar trender. De gör sin grej, helt enkelt. I verkligheten vill dessa kockar inte bli uppfattade som simpla trendföljare.

Med det sagt kan jag ändå påstå att duktiga kockar är trendkänsliga. De reser gärna runt till gourmetvärldens metropoler för att kolla in allt nytt.

De lyssnar också på trendspanare som Frédéric Loeb, ansvarig för Sirha World Cuisine Summit.

I maj hörde jag Frédéric Loeb med breda penslar måla upp bilden av framtidens restaurangbransch. Efter föreställningen kunde jag göra följande sammanfattning: Allmänt hälsosamt, avslappnat och fullt av upplevelser. Visst låter det fint?

Frédéric Loeb uppehöll sig länge vid det hälsosamma – vilket inte är nytt. Men nu handlar det inte bara om att maten ska leda till ett långt, friskt liv. Eller att den ska kunna hjälpa till vid olika hälsoproblem – eller ta hänsyn till olika allergier. Nej, han menar att det hälsosamma också ska innefatta samhället och kommande generationer. Restaurangen måste tänka på att omgivningarna också mår bra – med tanke på miljön. En del i detta är att krogen ska lämna så lite svinn som möjligt. Med andra ord kommer du och jag att uppmuntras ta med en restpåse, en så kallad doggy-bag, från restaurangen.

Annons
Annons

För framtiden handlar det om att dagens inköp ska vara hållbara – vilket i princip innebär ekologi. Men också att man i alla sammanhang ger tillbaka lika mycket till naturen som man plockat av den – rent vatten, råvaror och energi. Framtidens generationer ska ha samma resurser på jorden som vi.

Å andra sidan kommer det att bli än viktigare att skapa upplevelser för kroggästen. Fantastisk service är självklart men också en miljö som är en upplevelse i sig. Tillsammans med rätt gäster utgör detta det avgörande för överlevnad: stämningen.

En upplevelse vi redan sett början på är att omskapa gamla favoriter. I första hand handlar det om välkänd snabbmat som hamburgare och pizza som vi nu ser uppgraderad både i råvaror, smak och pris. Ibland uppnår de ren lyxnivå. Nästa gång kan det bli kebab och falafel. Eller varför inte köttbullar – eller kåldolmar? I samklang med detta kommer krogen även återuppfinna gamla konserveringstekniker med rökning, syrning och saltning. Allt serverat på ett sätt som du aldrig upplevt tidigare.

Och detta i en alltmer avslappnad miljö. Casual kommer att bli ledordet i alla krogsammanhang – i synnerhet bland toppkrogar som förr var stela och formella.

Men kanske ställs allt detta på ända. När 3D-printning utvecklas kan det bli möjligt att skriva ut maten direkt på tallriken. Då kan du ha din egen krog därhemma.

Mikael Mölstad är Svenska Dagbladets vinskribent.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons