Chatta om språket: Hur skapas nya ord?

Förra veckan blev det stor uppståndelse när Språkrådet efter Googles påtryckningar valde att ta bort ”ogooglebar” från listan över nya ord i svenska språket.

Nu har du chans att chatta om ord med Språkrådets chef Ann Cederberg? Hur hamnar orden på listan? Vad har hänt efter alla skriverier om ”ogooglebar”? Hur utvecklas språket.

Chatten startar 11.30 idag. Ställ dina frågor här och nu.

Publicerad
Annons

11:30 Hej och välkommen till en chatt med Språkrådet om ord och det svenska språket. Den som svarar är Språkrådets chef Ann Cederberg.

11:33 Jocke:
Hur blev ogooglebar och andra ord som jag och många andra aldrig hört ord i det svenska språket? Måste det inte finnas ett kriterie a en viss mängd av vanligt folk i Sverige känner till ett ord innan det blir officiellt?
Ann Cederberg:
Om ordet kommer att bli en etablerad del av svenska språket vet vi inte än. Det vi gör på Språkrådet är att vi tillsammans med människor runt om i landet noterar ord som dyker upp i språket. Sen försvinner många av dem medan andra stannar kvar i språket och många av de som stannar kvar utvecklas t.ex. för att passa bättre in i svenskan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons