Jonsson sätter press på regeringen

Jan Åke Jonsson sätter nu genom medierna hård press på regeringen att låna ut pengar till Saab. Något statssekreteraren Jöran Hägglund sade direkt nej till i onsdags.

Publicerad
Annons

När Saab Automobiles hårt pressade vd under torsdagskvällen bad näringsminister Maud Olofsson om ett ”rekonstruktionslån” för att rädda Saab innebär det en stor principiell skillnad. Regeringen har hittills endast velat gå i borgen för ett lån hos Europeiska Investeringsbanken - om Saab har en ny presumtiv ägare. Inte direkt låna ut skattepengar till ett Saab utan ägare i sikte.

Det är regeringens så kallade undsättningslån som Jonsson vill ändra villkoren på och kalla rekonstruktionslån. Regeringen ”bilpaket” med olika stödformer har blivit ett fiasko. Undsättningslånen som skulle kunna hjälpa Saab och Volvo om det skulle krisa ordenligt har hittills varit orörda eftersom lånevillkoren varit för hårda. Samtidigt är näringsminister Maud Olofsson kallsinnig till att använda skattepengar för ett direktlån till ett bolag med mycket osäker framtid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons