Väldoftande affär för parfymkung

Björn Erik Rosin
Publicerad
Annons

paris Ett av Europas stora företag i parfymbranschen hamnar i kinesiska händer när Hongkongbaserade AS Watson köper franska Marionnaud.
AS Watson är dotterbolag till Hutchison Whampoa, ett kon- glomerat vars huvudägare är Li Ka-shing, mångmiljardären som är ”tredje mannen” på den svenska 3G-marknaden.
Den 76-årige Li beräknas vara en av världens rikaste män. Och nu blir han världsledande när det gäller parfymförsäljning.
Li började sin karriär som flykting från Kommunistkina och försäljare av plastblommor på Hongkongs gator. Sedan dess har han övergått till mer väldoftande produkter och nu finns det ingen ände på de domäner där hans intressen återfinns.

Lis imperium sträcker sig från hamnar och fastigheter till medier, filmproduktion, elproduktion, vägbyggen och telekom.
För fyra år sedan betecknades Li av tidningen Asiaweek som den mäktigaste mannen i östra Asien, ”mäktigare till och med än Kinas ledare Jiang Zemin”.
Inom mobiltelefonibranschen har han skapat sitt eget 3G-märke som han
lanserat i länder som Storbritannien, Australien, Italien och Sverige (3).
Redan före gårdagens köp har Li satsat på kosmetikabranschen. De senaste åren har han gjort stora investeringar inom hygien- och kosmetikaprodukter i Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Tjeckien samt Lettland och Litauen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons