ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Felrekryteringar kostar flera miljarder varje år

Fel person på fel plats. I Sverige kostar felrekryteringar varje år drygt 13 miljarder kronor för företag och organisationer.

Ylva Edenhall
Publicerad

Felrekryteringar kostar svenska företag och organisationer 0,6 procent av BNP, vilket motsvarar drygt 13 miljarder kronor i reda pengar. Det är vad mertiden kostar för chefer som måste lägga ned tid på att leda lågpresterande medarbetare.
Men Sverige ligger lågt i en internationell jämförelse.

Den siffran kommer fram i en undersökning som analysföretaget Future Foundation har gjort på uppdrag av SHL, ett konsultföretag verksamt i 40 länder inom rekrytering, urval och utveckling, så kallad Human Resource (HR). Det är en internationell studie där Sverige ingår liksom Australien, Storbritannien, USA, Nederländerna, Indien och Hongkong.
För alla de undersökta länderna tillsammans kostar felrekryteringar svindlande 1 589 miljarder kronor, vilket motsvarar 1,65 procent av BNP för de under-
sökta länderna.
Undersökningen baseras på respektive lands chefslöner, och eftersom dessa ligger lägre
i Sverige kan det förklara en del av Sveriges lägre kostnader för felrekryteringar.
– Det talas ofta om kostnader inför rekrytering, säger Niclas Oddsberg, vd för SHL Sverige. Men det här är de dolda kostnaderna, som chefer ägnar åt att leda lågpresterande medarbetare. Företagen behöver investera i personalutveckling för att hitta rätt kompetens, och genom det kan man också hitta kompetens bland människor som man från början kanske inte tänkt på, till exempel med annan etnisk bakgrund.

Laddar…