Honung och peppar kryddade antika sötsaker

Honung.
Honung. Foto: Du Huaju/Aop

I dag är det dags för en ideligen återkommande historisk matfråga. Var eller varannan gång jag bjuds på kakor får jag frågan om hur bakverken såg ut förr i tiden, om vi vet hur de smakade under antiken och medeltiden.

Publicerad
Annons

Mitt svar blir att visst, vi vet mycket om detta eftersom det redan då låg status i att kunna briljera med kulinariska kunskaper i skriftlig form. Vad vi inte vet är proportionerna i recepten (hur mycket man skall ta av de olika ingredienserna), men det finns gott om moderna försök att räkna ut dem.

En grundregel, när det gäller antika sötsaker, är att smaksensationen utgjordes av en kombination av honung och peppar. Peppar var redan då en vanlig krydda i Medelhavsområdet, och eftersom man saknade socker blev honung det stora sötningsmedlet. Dessutom använde man gärna nötter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons