Ekonom: Bernanke större hot än det fiskala stupet

Den amerikanska ekonomen Peter Schiff går till hårt angrepp mot den Fedchefen Ben Bernanke i en intervju i CNBC. Enligt Schiff utgör Bernanke och hans stimulanspaket ett större hot mot USA:s ekonomi än de kraftfulla åtstramningar som automatiskt kommer att slå till vid årsskiftet om inte president Obama gör något åt saken.

Publicerad
Peter Schiff

Peter Schiff

Foto: MARK LENNIHAN/AP
Annons

Det fiskala stupet (även kallat den fiskala klippan eller ”fiscal cliff”) ses av många bedömare som det just nu största hotet mot inte bara USA:s, utan hela världens ekonomi. Det handlar om skattehöjningar och nedskärningar på sammanlagt 607 miljarder dollar som kommer att slå till efter årsskiftet, om inte Barack Obama lyckas driva igenom beslut för att hindra det. Enligt kongressens oberoende budgetkontor, Congressional Budget Office (CBO), kommer det fiskala stupet att kosta runt en miljon arbetstillfällen och leda till att USA trillar ner i en ny recession. Enligt flera bedömare kan hela världsekonomin dras med i fallet.

Men enligt den ekonomiska kommentatorn ekonomen Peter Schiff, som är välkänd för sin pessimistiska syn på den amerikanska ekonomin, är det största hotet i dag inte den fiskala stupet - utan Ben Bernanke. De kvantitativa lättnader som den amerikanska Fedchefen har tagit till för att få fart på ekonomin är bara ett sätt att skjuta ett allt större problem framför sig, menar Peter Schiff. Och börsens positiva reaktioner på Bernankes åtgärdspaket är en illusion. De beror helt enkelt på att dollarn blir allt mindre värd, menar han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons