Bildt: Jag vill höra svenskarnas berättelser

De återsående svenska Gaza-aktivisterna satt under onsdagskvällen på ett plan i Tel Aviv med destination Istanbul. Men de israeliska myndigheterna lät inte planet lyfta. I Istanbul väntade samtiditgt utrikesminister Carl Bildt på att svenskarna skulle komma.

TT, Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Utrikesminister Carl Bildt (M) anlände på onsdagskvällen till Istanbul. Han var där beredd att möta de deporterade svenskarna så snart de landat i Istanbul. Men ännu på kvällen väntade Turkish Airlines på att samtliga deporterade från olika länder skulle få gå ombord på planen som flugits ned till Tel Aviv för att säkra deras hemfärd. Samtidigt pågick förhandlingar om villkoren för deportationen uppgav välunderrättade källor i Istanbul för SvD.se.

– Jag vill höra svenskarnas berättelser. Jag talade med Mehmet Kaplan tidigare idag, och han sade saker som vi ska följa upp. Till exempel hade de hade blivit fråntagna rätt mycket mobiltelefoner, pengar och annat som inte hade återlämnats. En del av mina andra utrikesministerkolleger har samma erfarenheter, andra inte, sade Carl Bildt, till SvD.se i Istanbul.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons