Recension

Åka skridskor i WarszawaAntisemitismens många ansikten

Människor flyr efter att ha blivit attackerade av polis under studentupproret i Warszawa 1968. Protesterna ledde till en antisemitisk kampanj från den kommunistiska regimen som tvingade uppskattningsvis 15 000 judar att fly från Polen.
Människor flyr efter att ha blivit attackerade av polis under studentupproret i Warszawa 1968. Protesterna ledde till en antisemitisk kampanj från den kommunistiska regimen som tvingade uppskattningsvis 15 000 judar att fly från Polen. Foto: TADEUSZ ZAGOZDZINSKI
Emi-Simone Zawall
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Man ljuger om allt, svårt att föreställa sig i ett land som nästan aldrig behövt ljuga, man ljuger om vem man är, om när man är född, och var, om vilka ens föräldrar är och har varit, om klasstillhörigheten och partitillhörigheten, ens egen och föräldrarnas, skolgången, yrket och faderns yrke, om var man bor, nu och då, vilka böcker man läser och har läst, dito om hustrun och barnen, om allt, allt, allt, man håller reda på varje sanning och varje lögn, så gott det går ...”

Inget land i Europa har låtit sin politik präglas så drastiskt av antisemitism som efterkrigstidens Polen. Efter krigsslutet 1945 ledde de antijudiska stämningarna till att många av de cirka 300 000 judar som fanns kvar i landet såg sig tvungna att emigrera. En bit in på 1970-talet återstod bara en liten spillra på ett par tusen judar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons