Brytning inte lösningen

KLIPPA BANDEN. Säg inte upp julen eller släkten bara för att slippa det jobbiga. Relationer är vår skola i livet, ta vara på dem, menar ­psykoterapeuten Ann Mari Orrenius.
– Däremot ska man inte moralisera över dem som som mår så ­dåligt att de behöver ta ett så drastiskt steg som att bryta ­kontakten.

Publicerad
Ann Marie Orrenius, familjeterapeut.

Ann Marie Orrenius, familjeterapeut.

Foto: JUREK HOLZER
Annons

– Gud, så tråkigt om vi skulle låta bli att träffas för att det blir så mycket konflikter! Nej, vi ska inte börja undvika släkten på jularna, då blir vi bara ensammare och ensammare, säger Ann Mari Orrenius, psykolog och psykoterapeut med inriktning på familjefrågor.

I över 30 år har hon arbetat med barns och föräldrars relationer, på senare tid på egen mottagning i Vasastan i Stockholm. En dag i veckan svarar hon i Föräldratelefonen på Svenska föreningen för psykisk hälsa och när det gäller släkten har hon en bestämd uppfattning: I stället för att fly från våra nära och kära, tycker Ann Mari Orrenius att vi ska vara rädda om dem vi har och fundera mera över hur vi ska klara av att umgås tillsammans över helgerna. Eftersom hennes käpphäst är att man behöver lära sig ”ta ansvar för sitt eget”, föreslår hon ganska tidigt i intervjun:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons