Fler fälls för insiderhandel

Antalet insiderdomar 2014 kan summeras till nio stycken hittills i år. Chefsåklagare Martin Tidén säger till Ekot att en förklaring till att bekämpningen av ekonomisk brottslighet har varit mer framgångsrik under året är att åklagare blivit bättre på att förklara skeenden för domstolarna.

Katarina Hugo, SvD Näringsliv
Publicerad
DANIEL ROOS / TT
Foto: DANIEL ROOS / TT
Annons

Tidigare i november dömdes tre tidigare anställda vid ståltillverkaren SSAB vid Falu tingsrätt för insiderbrott. Brotten begicks under hösten 2012. De tre personerna, två män och en kvinna, döms till villkorlig dom och dagsböter. Brottet gav olagliga vinster på drygt en halv miljon kronor, pengar som nu återbetalas till staten, enligt Ekobrottsmyndigheten. Och bekämpningen av insiderbrott har varit mer framgångsrik i år jämfört med tidigare år, rapporterar Ekot. Hittills i år ligger antalet fällande domar på nio stycken. Enligt chefsåklagare Martin Tidén beror det bland annat att åklagare blivit bättre på att förklara sammanhang och skeenden för domstolar.

– Vi har blivit bättre på att utreda vad som har försiggått och förklara vad som har försiggått för domstolarna och visa på kopplingen mellan insiderinformation och den som har handlat, säger han till Ekot.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons