Maria Collsiöö:Naturvin ger oss nya smaker och stilar

Maria Collsiöö

Spenderade några timmar på vinmässan RAW i Berlin sista helgen i november. Mässans fokus är producenter som praktiserar clean farming och använder minimalt med tillsatser för sina naturviner, ekologiska och biodynamiska viner.

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons

RAW startade i London av Isabelle Legeron, Master of Wine och författare till boken Natural Wine (2014) och i dag en av förgrundsfigurerna för naturvin. Sedan starten 2013 har RAW vuxit och knoppat av sig i städerna Berlin och New York.

Själva begreppet naturvin eller Vin nature är ofta förknippat med starka åsikter för eller emot och kanske kan etiketten fungera mer begränsande än förklarande. Det är vin som enkelt uttryckt tagit det ekologiska och biodynamiska hantverket ett steg längre utan att använda kemiska preparat och minimalt eller inget svavel under tillverkningen – något som kräver stora krav på hygien under tillverkningen. Vinerna har en stor spännvidd och bredd i kvalitet.

Det finns ingen certifiering av naturvin som för ekologiskt eller biodynamiskt vin däremot är begreppet sökbart på Systembolagets webb där text finns om producenten anser att vinet är ett naturvin.

Den del som lockar mig är de i viss mån nya smakerna och stilarna att förhålla sig till. Vinerna är ibland grumliga och ofta i en nedtonat fruktig, ibland nötig stil. Av de osvavlade vinerna är de vita oftast lättare att omfamna än de röda.

Annons
Annons

Naturvin är mindre vanligt i de allra kändaste vinområdena i Frankrike som Bordeaux och Bourgogne medan Loiredalen, Beaujolais (södra Bourgogne) och Languedoc och Roussillon, delar av Italien, Österrike samt länderna Georgien och Kroatien har fler producenter.

Först och främst är naturvin en motreaktion till en del teknik och de kemiska tillsatser som blev vanliga på 1960–talet.

Först och främst är naturvin en motreaktion till en del teknik och de kemiska tillsatser som blev vanliga på 1960–talet och som sedan dess har ökat i användning. Naturvin är alltid småskaligt och står för transparens i att konsumenten ska veta innehållet i det man dricker och rörelsen får ofta en släng av romantik och idealism.

Vinbaren Wild Things i stadsdelen Neukölln är en förlängning av mässans välkomnande atmosfär med råa putsväggar, små träbord och personal i jeans och t-shirt som häller vin och ställer fram enkla rätter att dela på, några ostron, ett fat charkuterier eller en grönsaksrätt. Naturvinets scen är till stor del storstädernas vinbarer och restauranger med start i Paris på 1980–talet då begreppet började användas.

Producenter som arbetat efter principen att inte tillsätta eller ta bort något från vinet har dock alltid funnits men numera som medvetna val på grund av den tekniska och kemiska utvecklingen.

Naturviner är en liten nisch av vinvärlden som i volym och spridning inte konkurrerar med konventionellt framställda viner.

Några höjdpunkter av de osvavlade och lågsvavlade vinerna från mässans 150 utställare var Frank Cornelissens (Etna, Sicilien) ljust röda vin Contadino och rosévinet Munjebel som tidvis finns att beställa genom Vin & Natur. Även Bordeaux fanns representerat med utmärkta, lågsvavlade Château le Puy och biodynamiska Château Maris från Languedoc som båda finns att beställa här hemma.

De vita och orangea vinerna från kroatiska Roxanich (också beställningsbart) och Gotsa Wines från Georgien gav också intressanta smakupplevelser. Naturviner är en liten nisch av vinvärlden som i volym och spridning inte konkurrerar med konventionellt framställda viner. Samtidigt ökar ekologiskt och biodynamiskt framställt vin med krav från alltmer medvetna konsumenter.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons