Italiens kris ingen bra julklapp för EU

Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter svidande nederlag i söndagens folkomröstning. Därmed skakas Italien av en ny politisk kris och instabilitet, som kan färga av sig på hela EU och eurozonen.

SvD reder ut vad som hänt – och vad som väntar i eurozonens tredje viktigaste ekonomi och ett av EU:s sex grundarländer.

Publicerad
Annons

Två skäl ligger bakom det massiva nejet – där nära 60 procent röstade ner förslaget att förändra konstitutionen. Syftet var att göra Italien mer lättstyrt genom minskad makt till senaten och regionerna. Men många tyckte att förslaget var illa genomtänkt och skulle centralisera för mycket makt i Rom.

Fast ännu viktigare var att många ville rösta bort premiärminister Matteo Renzi genom att dumpa förslaget. På så sätt blev folkomröstningen en förtroendeomröstning om Renzi och hans alltmer impopulära styre. Många italienare är frustrerade över att han misslyckats vända utvecklingen i Italien där ekonomin är usel med upptill 40 procents ungdomsarbetslöshet, korruptionen fortsatt utbredd och flyktingkrisen akut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons