Annons

Så blir du en kaffeexpert hemma

Vad skiljer kaffe från kaffe och hur kan du smaka skillnaden? Med tips från Nespressos experter kan du bli en kaffexpert hemma. Upptäck en ny kaffesida av dig själv.

Innan kaffet dricks är det viktigt att bedöma kaffet med ögonen.

Innan kaffet dricks är det viktigt att bedöma kaffet med ögonen.

Foto: Nespresso
Innan kaffet dricks är det viktigt att bedöma kaffet med ögonen.

Innan kaffet dricks är det viktigt att bedöma kaffet med ögonen.

Foto: Nespresso
Innan kaffet dricks är det viktigt att bedöma kaffet med ögonen. Foto: Nespresso

Sverige är ett av världens mest kaffekonsumerande länder. På arbetsplatser runt om i landet kokas det kaffe timme efter timme, dag efter dag. Men för att verkligen lära känna sig själv och vilket kaffe man tycker om gäller det att det känna till avgörande steg.

Först, innan kaffet dricks, är det viktigt att bedöma kaffet med ögonen. Kaffe från Nespresso är känt för ett fylligt och hasselnötsbrunt skum, även kallat creman. Var noggrann med att skummet ser inbjudande ut och att den stabiliserats innan du dricker kaffet. Det ska inte ligga som ett tätt lock över själva drycken.

Nästan steg handlar om näsan. Känn aromerna och rör om i kaffet med en sked för att frigöra fler dofttoner. Tredje steget är att ta en stor munfull av kaffet och låta smaklökarna göra jobbet. Smaklökarna arbetar olika beroende var på tungan de sitter. Beska uppfattas bäst längst bak i munnen, surhet på sidorna och sötma på tungspetsen.

Som att avsmaka vin

Att avsmaka kaffe påminner väldigt mycket om vin, det menar Paolo Basso, utvald till världens bästa sommelier 2013.

– Jag fascineras av likheterna mellan kaffe och vin. Vi måste se till kaffets olika nyanser, koncentration och textur, säger han.

Edouard Thomas, International Sensory Manager på Nespresso, är inne på samma linje.

– Det finns många likheter i hur man provsmakar kaffe och vin. Du måste först uppmärksamma vad du ser med dina ögon, du måste känna vad du doftar med näsan och vilka smaker du känner med din mun, menar han.

Nespresso lägger stor vikt vid hela proceduren av hur deras kaffe blir till. Först väljs kaffe från de allra bästa bönorna ut och skördas för hand. De levereras och rostas efter vetenskapliga beräkningar som Nespresso utfört.

Mycket av den smak du känner när du smakar en kopp Nespressokaffe avgörs i malningsprocessen. Ju mer finmalet kaffet är ju långsammare rinner vattnet genom kaffet. Det påverkar smaken i stor utsträckning och gör varje kaffesort unik.

Lär dig mer om kaffe och varför det smakar som det smakar!

Så testar du själv hemma:

1. Bedöm kaffet med
ögonen. Skummet ska se inbjudande ut och vara stabilt.

2. Känn aromerna och
rör om kaffet för att frigöra dofterna i kaffet.

3. Låt smaklökarna göra jobbet när du smakar kaffet. Smaklökarna arbetar olika beroende var på tungan de sitter. Beska uppfattas bäst längst bak i munnen, surhet på sidorna och sötma på tungspetsen.