Vi som värnar stadens skönhet är inte reaktionära

Stockholms stadshus har beslutat att Nobel Center, som var tänkt att byggas på Blasieholmen, inte ska bli av. Moderaterna förlorade många väljare på grund av sitt stöd för bygget, skriver företrädare för Blasieholmens vänner.
Stockholms stadshus har beslutat att Nobel Center, som var tänkt att byggas på Blasieholmen, inte ska bli av. Moderaterna förlorade många väljare på grund av sitt stöd för bygget, skriver företrädare för Blasieholmens vänner. Foto: David Chipperfield Architects/Handout

KULTURDEBATT Är det reaktionärt att värna stadens skönhet och historia? Nej, vi vill bara skapa en långsiktigt hållbar stad med skönhet, hälsa och trivsel i centrum. Och många håller med oss, skriver Blasieholmens vänner, med Björn Tarras-Wahlberg i spetsen, i ett svar till arkitekten Magnus Larsson.

Publicerad
Astoriahuset på Nybrogatan har till större delen rivits.

Astoriahuset på Nybrogatan har till större delen rivits.

Foto: Lars Pehrson
Annons

Under 1960-talet revs 700 byggnader i Klara-kvarteren i centrala Stockholm, många från 1600- och 1700-talen. Detta var en kulturförstörelse av sällan skådat slag. På dess plats uppfördes en spökstad, som på Vattugatan och Herkulesgatan, av stål, glas och betong, utan mänsklig värme.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons