Patricia Hedelius:Osålda lyxbostäder i Stockholm fråga för hela Sverige

Patricia Hedelius

Vinstvarningarna har formligen haglat från Stockholmsbörsens mindre bostadsutvecklare. Aktieägare, långivare, kunder och anställda har alla anledning att vara oroliga. Branschens kris riskerar dessutom att leta sig ut i resten av ekonomin.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

När få har råd att köpa de bostäder som byggs kanske det inte är så konstigt att de bolag som har bostadsbyggande som affärsidé får rejäla problem. Trots att det byggdes 16 procent färre lägenheter 2018 än året innan så är utbudet stort. Enligt sajten Booli är rekordmånga bostadsrätter i nyproduktionen på rea i Stockholmsområdet. Därmed pressas marginalerna – inte bara hos Oscar Properties utan hos alla bostadsutvecklarna som möter både trög försäljning och lägre priser.

Den nyss avslutade rapportsäsongen blev också en orgie i dålig nyheter från den redan pressade sektorn. I princip vart enda av de mer profilerade bolagen som SSM, Tobin, Oscar Properties och Prime Living ser ut att behöva på ett eller annat sätt ta in nya pengar för att ha en chans att överleva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons