Annons

Guide: Hybridbilen som passar dig

I Sverige säljs sju Toyota-modeller med hybriddrift.
I Sverige säljs sju Toyota-modeller med hybriddrift.

Mildhybrid, elhybrid eller laddhybrid – vad är egentligen skillnaden? Och vilken teknik ska man satsa på?

För dig som ska köpa en elektrifierad bil finns det flera begrepp som riskerar att krångla till köpet och som kan vara bra att hålla koll på.

Här reder Toyota ut några av dem.

Mirai.

Mirai.

En hybridbil eller elektrifierad bil är ett enkelt sätt att sänka både din förbrukning och dina utsläpp.

Här reder Toyota ut hur elektrifierade bilar fungerar och vilka för- och nackdelar som finns med de olika teknikerna.

– Mildhybrid eller lätthybrid

Den här tekniken har det pratats om i flera år, men det är först nu den börjar få fäste på allvar.

Fördelar: En mildhybrid har en kombinerad startmotor/generator som kan ge en extra skjuts när det behövs. På så sätt behöver förbränningsmotorn inte jobba lika mycket, vilket ger lägre utsläpp.

Nackdelar: Mildhybriden kan inte köras på ren eldrift med förbränningsmotorn avstängd.

– Elhybrid eller fullhybrid

Elhybriderna spelar en viktig roll för att minska utsläppen och på allvar sätta igång omställningen till eldrift. Särskilt viktig är den för alla som inte kan ladda sin bil hemma, till exempel de som bor i lägenhet.

Toyota har storsatsat på elhybridtekniken sedan lanseringen av den första generationen Prius 1997. Sedan dess har Toyota sålt tolv miljoner elhybridbilar som minskat koldioxidutsläppen med 77 miljoner ton.

Fördelar: Hybridtekniken gör bilen supersmidig att köra, särskilt i stadstrafik då den till stor del kan rulla på el. Enligt Toyotas undersökningar körs hybridbilarna på el mellan 50 och 75 procent av sträckan i stadstrafik. En annan fördel är att du inte behöver koppla in bilen med sladd för att ladda den, eftersom den självladdas vid körning.

Nackdelar: Räckvidden på el är inte lika lång som för en laddhybrid, men elen tar heller aldrig slut.

– Laddhybrid

En laddhybrid, eller pluginhybrid som den också kallas, laddas genom att man pluggar in sladden i ett uttag.

En laddhybrid är en bra lösning för dig som kan ladda bilen hemma eller på jobbet eftersom du kan jobbpendla utsläppsfritt. Men passar också dig som vill kunna köra längre sträckor till exempel på helgen eller semestern.

Fördelar: Räckvidden på eldrift blir flera mil – det ger en härlig körkänsla, särskilt i stan.

Nackdelar: Behöver ett större och tyngre batteri. Förbrukningen blir bara låg så länge du laddar bilen och kör på el så ofta du kan.

– Batterielbilar

Batteribilar har betydligt längre räckvidd på el än en laddhybrid, men inte lika lång som en elhybrid. En elbil är smidig att ladda hemma över natten, men inte lika smidig för den som inte har möjlighet att ladda hemma.

Fördelar: Du kör alltid helt på el med en batteribil. Det ger en härlig och tyst körkänsla och noll lokala utsläpp medan bilen körs.

Nackdelar: Det krävs ett stort och tungt batteri och det kan ta tid att ladda det fullt. En batteribil har ett högt inköpspris.

Mirai.

Mirai.

– Vätgasbilar

Det här är en annorlunda typ av elbil där energin inte lagras i ett batteri. I stället tankas bilen med vätgas som sedan omvandlas till energi med hjälp av en bränslecellsstack. Vid sidan av fullhybrider är det här en biltyp som Toyota storsatsar globalt på, just nu med den futuristiska modellen Mirai.

Mirai.

Vätgasbilarna är en energismart lösning som kommer locka många köpare när bilarna blir billigare att köpa och när det finns fler tankställen.

Fördelar: Samma härliga och tysta körupplevelse som i en batterielbil, men med längre räckvidd. Det går snabbare att tanka vätgas än att ladda en elbil, bara cirka tre minuter. En vätgasbil ger inga lokala utsläpp eftersom det kommer bara vattenånga ur avgasröret. En vätgasbil är dubbelt så energieffektiv som en bil med förbränningsmotor.

Nackdelar: Det finns inte så många vätgasmackar att välja på i Sverige. Det är fortfarande ett högt inköpspris för denna typ av bil. 

Hur är det egentligen med batterierna?

Till skillnad från en vanlig bil med bensinmotor har hybridbilar och de flesta elbilar ett batteri för att lagra strömmen. Många batterier tappar en del kapacitet med åren, men inte alls så mycket som många tror.

De litiumjonbatterier som sitter i många elbilar i dag kan ibland ha svårt att prestera när det är kallt, efter många års användning eller vid upprepad snabbladdning.

Toyotas hybridbatterier är dock särskilt utvecklade för att ge så mycket energi som möjligt i alla situationer, även när det är kallt och efter flera års användning. Toyota erbjuder dessutom tio års garanti på hybridbatterier. Samtidigt utvecklar Toyota nästa generations batterielbilar med så kallade solid state-batterier, som kommer lösa många av utmaningarna med dagens elbilsbatterier.

Annons
Detta är en annons från Toyota, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.