”Fel att tvinga alla till högskolebehörighet”

Gör det enkelt för yrkeseleverna i gymnasiet. Låt grundläggande högskolebehörighet finnas med i yrkesprogrammen men den ska kunna väljas bort för de elever som har andra intressen och mål med sin utbildning, skriver företrädare för yrkesföretagen. 

Publicerad
Statusen för ett yrkesprogram ligger inte  i om det är högskoleförberedande eller inte. Statusen ligger i framtida jobbmöjligheter, i yrket och att utbildningen håller hög kvalitet, skriver artikelförfattarna.

Statusen för ett yrkesprogram ligger inte i om det är högskoleförberedande eller inte. Statusen ligger i framtida jobbmöjligheter, i yrket och att utbildningen håller hög kvalitet, skriver artikelförfattarna.

Foto: Leif Blom/TT
Annons

Det finns en stor majoritet i riksdagen för att de elever som så önskar ska få läsa in grundläggande högskolebehörighet. Både regeringen och Alliansen är av den åsikten. Vi tycker att det vore smart att göra det så enkelt som möjligt för eleverna. Utöka yrkesprogrammen med 300 poäng och låt de elever som inte vill ha högskolebehörigheten välja bort den. De som inte är intresserade av högskolebehörigheten kan fylla utrymmet med extra yrkeskurser eller välja bort de extra poängen helt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons