Vårens tema: Förändra dig, din kropp och dina relationer

Vem rör dig när du blivit lämnad?
Vem rör dig när du blivit lämnad? Foto: Clare/ IBL

Sorg. Att bli lämnad. Eller om skumtomtar som belöning för hjärnan efter en armhävning. Det är några teman i vårens utgivning av fackböcker inom typiska Idag-områden som psykologi, hälsa och familjeliv.

Anna Ehn
Publicerad
Annons

Huden är kroppens största organ – och den behöver beröring för att vi ska må bra. Det argumenterar Helena Backlund Wasling för i boken ”Närmare” (Mondial, maj). Enligt författaren, som är forskare inom neurofysiologi, har vi börjat försumma att röra vid varandra. Det får konsekvenser bland annat för vår förmåga att skapa relationer, där beröringen är det klister som får våra sociala liv att hålla samman.

Hur det är när en relation brister, och man blir lämnad av sin partner, beskriver psykologen Åsa Kruse i ”Lämnad” (Natur & Kultur, januari). Boken bygger på intervjuer med personer i 30-årsåldern, en kanske särskilt känslig tid att bli övergiven, eftersom många omkring en då håller på att bilda familj. Både sådana som har lämnats, och personer som har valt att lämna, intervjuas om vägen genom separationen – och vidare framåt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons