ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Sverige bidrar till en mycket farlig situation”

Mordförsöket på den ryske ex-spionen Sergej Skripal har lett till iskalla relationer mellan Vladimir Putins Ryssland och Theresa Mays Storbritannien.
Mordförsöket på den ryske ex-spionen Sergej Skripal har lett till iskalla relationer mellan Vladimir Putins Ryssland och Theresa Mays Storbritannien. Foto: AP

Sverige har spelat med i spelet mellan västmakterna och Ryssland genom att för första gången göra en ”solidaritetsutvisning” av en rysk diplomat. Det är beklämmande att så få tycks inse konsekvenserna av det som nu sker, skriver Sven Hirdman, före detta ambassadör i Moskva.

Publicerad
Annons

Mordförsöket på den ryske dubbelagenten Skripal i Salisbury är en märklig historia, som fått mycket stora proportioner. Britterna har inte offentliggjort några entydiga bevis för vad som skett. Man talar om ett nervgift, som är ”utvecklat i Sovjetunionen” och om att Rysslands tidigare beteende leder till slutsatsen, att Ryssland med all sannolikhet ligger bakom dådet. De har också lyckats övertyga sina allierade, inklusive Sverige, om detta och om behovet av kraftfulla åtgärder mot Ryssland. Ryssarna har å sin sida inte lyckats leda i bevis att de inte ligger bakom.

Laddar…