ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bonusfest i börsjättarna

De har all anledning att dra på smilbanden, Nordeas vd Casper von Koskull, Volvochefen Martin Lundstedt, Assa Abloys vd Johan Molin och Björn Rosengren, vd på Sandvik.
De har all anledning att dra på smilbanden, Nordeas vd Casper von Koskull, Volvochefen Martin Lundstedt, Assa Abloys vd Johan Molin och Björn Rosengren, vd på Sandvik. Foto: TT arkiv

Utdelningsfest och bonusyra. Det är stämmosäsong bland börsjättarna och högkonjunktur för kapitalägarna och dess direktörer.

Aktieutdelningar i de största bolagen höjs med 22 procent i snitt och vd-bonusarna med 46 procent, visar TT:s genomgång.

– Man blir förfärad, säger LO-basen.

TT TT
Publicerad

På fabriksgolvet ligger löneökningstakten på runt två procent årligen, eller för en normallöntagare 5 000–10 000 kronor extra på ett år. Det är det så kallade märket som inget centralt löneavtal tillåts kliva över.

Men i styrelserummen gäller andra märken. En vanlig arvodeshöjning för en ordförande i de 30 största börsbolagen ligger på 100 000–200 000 kronor per år, eller i genomsnitt 4,3 procent. Det är dessa ledamöter som sedan bestämmer vd-lönerna. I snitt höjdes den fasta vd-lönen med 5,7 procent i fjol. Den rörliga lönen ökade med hela 46 procent i snitt, baserat på de bolag som hittills släppt sina årsredovisningar och där direktören var densamma under 2016 och 2017 (det var ovanligt många vd-byten under de två åren).

Laddar…