”Språkbo” och konst ska stärka estlandssvensk kultur

Ambassadör Anders Ljunggren betraktar tillsammans med besökare på svenska ambassaden i Tallinn resultatet av språkbo-verksamheten.
Ambassadör Anders Ljunggren betraktar tillsammans med besökare på svenska ambassaden i Tallinn resultatet av språkbo-verksamheten. Foto: Mats Wickman

Genom att tala svenska i konstnärliga workshops ska estlandssvenskarnas kultur stärkas. Resultatet från sådana ”språkbon” ställs just nu ut på svenska ambassaden i Estland.

– Det har varit gripande för mig att möta människor som sökt sin estlandssvenska identitet, var och en på sitt sätt, säger konstnären Katarina Norling.

Mats Wickman
Publicerad
Annons

På svenska ambassaden i Estlands huvudstad Tallinn pågår en konstutställning, som visar resultatet av ett språkbo, där deltagarna fått öva sig i svenska genom att medverka i en konstnärlig workshop. Ett språkbo är en plats för barn som hör till ett ursprungsfolk och där all verksamhet sker på ursprungsfolkets språk. Tanken bakom språkboet har varit att stärka den estlandssvenska kulturen, som nästan raderades under det halvsekel som Estland tillhörde Sovjetunionen. Verksamheten bekostas av kulturorganisationen Svenska Odlingens Vänner i Estland.

Ambassadören Anders Ljunggren är nöjd med vad han ser på väggarna i ambassadens foajé.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons