Fortnite-bedragare ville lura Marcus

Marcus blev lovad gratis V-bucks – om han skickade en bild på sin mammas kontokort. ”Det är jättedumt att de försöker utnyttja barn.”

Nora Fernstedt
Publicerad
Marcus blev inte rädd när bedrag­aren försökte lura honom. Men det var lite obehagligt. ”Jag tänkte ’varför skulle personen vilja ge mig ett gratis konto?’” säger han. Foto: Daniel Wiktorsson

Marcus älskar att spela datorspelet Fortnite. Därför blev han först nyfiken när han fick en vänför­frågan på Instagram för några veckor sedan.

– Kontot hette något med Fortnite, så jag tänkte att vi väl kunde bli vänner, berättar Marcus.

Han accepterade personen, som då började skriva till honom. Personen skrev att hen kunde ge Marcus ett gratis spelkonto på Fortnite. På kontot skulle det ­finnas V-bucks och skins, som är väldigt bra att ha i spelet. Men för att få kontot var det en sak Marcus först behövde göra.

–Jag skulle ta en bild på mammas bankkort, både framsidan och baksidan. Då skulle jag få kontot, berättar Marcus.

Vad tänkte du då?

– Att personen lurar mig.

Vad tror du hade hänt om du hade skickat bilderna?

– Då hade personen bara blockat mig direkt. Jag hade inte fått ­något konto i alla fall. Och per­sonen skulle ha tagit pengar från mammas bankkonto, tror Marcus.

Datorbedrägerier är det brott där anmälningarna ökat mest, enligt BRÅ. Foto: Daniel Wiktorsson

Marcus slutade svara på meddelandena och gick i stället och berättade för sin mamma vad som hade hänt.

– Hon sa att det var bra att jag berättade.

Marcus mamma polisanmälde händelsen. Hon skrev också ett inlägg på Facebook för att varna andra barn och föräldrar. Strax efter det försvann kontot från ­Instagram.

Det är inget nytt att bedragare försöker lura barn genom Fortnite, berättar Peter Forsman som är expert på bedrägerier på Internetstiftelsen.

– Det är många barn och unga som spelar Fortnite och gärna vill ha till exempel V-bucks. Därför är det dem bedragarna ger sig på, säger han.

Marcus berättar att han själv snabbt förstod att personen försökte lura honom. Men det är inte säkert att alla tänker så, tror han.

– Jag tror det här är vanligt på Instagram eller Snapchat, där man kan skriva privat till folk. Det är lätt för mindre barn att gå på det, säger han.

Hur känns det att någon ­försökte lura dig?

– Det är korkat. Det är jättedumt att försöka utnyttja barn så här, säger Marcus.

Hans tips till andra är att bli misstänksam på en gång.

– Säg till en förälder direkt. Och säg åt den som skriver. Jag skrev ”du ljuger”, säger Marcus.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se