Tjuren från SolnaÅngest när Sebastian gör mammans kamrat gravid

Mammans arbetskamrat Hanna ber honom göra henne med barn. Det rör minst sagt till det för Sebastian. Gunnar Ardelius nya ungdomsroman tar upp ett angeläget tema, att bryta sig loss och bli en självständig individ i en tid när så många motstridiga krav ställs på unga män.

Yukiko Duke
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter gymnasiet väntar en efterlängtad frihet, men också ett existentiellt kaos för de flesta ungdomar. Plötsligt förväntas man vara vuxen och veta vad man vill göra av sitt liv. Men nittonårige Sebastian, huvudperson i Gunnar Ardelius nya ungdomsroman ”Tjuren från Solna”, ser ingen riktning alls i sin tillvaro. Det enda han vet är att han måste bryta sig loss från sin dominanta mamma.

Gunnar Ardelius slog igenom stort med ungdomsromanen ”Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket”, debuten som Augustnominerades. Berättelsen om Betty och Morris, det unga paret som står vid det vägskäl där den första himlastormande förälskelsen antingen övergår i kärlek eller i trött likgiltighet, berörde och imponerade. Sedan dess har Ardelius skrivit tre romaner för unga vuxna och en vuxenroman, ”Friheten förde oss hit” (2002) som handlar om den svåra kulturkrock en dysfunktionell svensk familj upplever i mötet med sitt nya, postkoloniala hemland Liberia.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons