”Skrota förslaget om förbud mot stridsåtgärder”

Strejkvakter utanför Malmö hamnområde den 23 januari. Hamnarbetarförbundet hade då nobbat slutbudet från medlarna, och strejk utbröt i 15 svenska hamnar. Samtidigt ligger ett förslag om att bland annat inskränka strejkrätten som kritiseras av artikelförfattarna.
Strejkvakter utanför Malmö hamnområde den 23 januari. Hamnarbetarförbundet hade då nobbat slutbudet från medlarna, och strejk utbröt i 15 svenska hamnar. Samtidigt ligger ett förslag om att bland annat inskränka strejkrätten som kritiseras av artikelförfattarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Förslaget att införa fredsplikt på arbetsplatser stöper om hela arbetsmarknaden. Arbetstagarnas villkor kommer att försämras och det öppnar för lönedumpning. Lagförslaget bör skrotas i sin helhet för att värna de demokratiska rättigheterna på arbetsmarknaden, skriver 116 fackligt aktiva och förtroendevalda.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Imorgon, den 31 januari, är sista dagen för att lämna svar på remissen till lagförslaget med det olycksbådande namnet ”Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister”. Förslaget vars kärna utgörs av förändringar av medbestämmandelagen innebär i praktiken ett förbud mot strejker och andra fackliga stridsåtgärder på den svenska arbetsmarknaden. Endast om ett företag inte redan har tecknat kollektivavtal ska det vara möjligt att vidta stridsåtgärder mot dem, och då endast i syfte att få dem att skriva på ett nytt avtal.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons