Recension

En annan historiaThomsgård lyckas lyfta kvinnornas historia

Lina Thomsgård
Lina Thomsgård Foto: Claudio Bresciani/TT

Lina Thomsgård är redaktör för en lyckad kvinnohistoria, ett försök att motverka den osynliga manskvotering genom århundradena. Men visst hade hon kunnat hitta ett bredare urval medförfattare än det vanliga kompisminglet.

Publicerad
Annons

Nebukadnessar, hur viktig är han att känna till för svenska skolelever? Viktigare än alla kvinnor, undantaget drottning Margareta, åtminstone enligt några läromedelsförfattare. Ebba Witt-Brattström och Ann-Sofie Ohlander kunde konstatera det när de granskade de fyra vanligaste läroböckerna i historia för grundskolan. I ett arbetshäfte med 550 uppgifter, tillhörande en av böckerna, nämndes drottning Margareta som enda kvinna bland hundratals män. ”En annan historia”, en samlingsvolym där 51 skribenter bidrar med varsin text om en kvinna, kom till delvis som en reaktion mot denna felaktiga historieskrivning – för att ”korrigera och komplettera världsbilden”.

Göra världsbilden mer fullständig är vad Lina Thomsgård, Rättviseförmedlingens grundare, gjort till en livsuppgift och hon är redaktör för aktuell antologi. Varför i hela fridens namn kastade inte Thomsgård nätet något vidare i valet av författare? Det tycks vara hennes kompisar? I alla fall de hon minglar med när hon minglar, stockholmjournalister (eller däromkring, mestadels) och värdegrundsmässigt är de rätt homogena. Här fanns chansen att få in en poäng utifrån vad hon representerar: Att slentrian- och kompisväljande ska motarbetas i mångfaldens och rättvisans namn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons